L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 11 de setembre del 2019

INFORME: Avui fa 23 anys de la inundació del Vaca i Madrid no ha executat res per evitar riuades

Vista de la plaça i Camp de Futbol i zona que ara ocupa el pavelló
 
Era com avui un dia 11 de setembre, però del 1996. Avui fa, per tant, 23 anys de la inundació de Tavernes pel desbordament del riu Vaca. Un 11 de setembre, un dia que celebra la Diada de Catalunya o es recorda el Cop d’Estat de Pinochet a Chile contra el president Allende. I casualitat!!! ens trobem que, igual que aquell any, tenim el mateix dia, dimecres, una gota freda que pot donar-nos aigua a dojo.

Passeig Colom, on hi havia el quiosc
L’11 de setembre del 1996 les mars del cel es van precipitar sobre Tavernes de manera com mai no ho havien fet. Tenim noticies de grans avingudes sobre el casc urbà des de La Muntanya de les Creus, i per evitar-les es va construir el mur de defensa, però una inundació com aquella no tenia cap antecedent històric.






Aquell dia era dimecres, també com avui. Tavernes estava en festes majors, com ara, i estaven resultant molt deslluïdes perquè des del diumenge que plovia. El concent de les bandes de Música ja s'havia suspés. De fet, dilluns i dimarts tot s'havia suspés pel fort ruixat que teníem des de diumenge i que es va acréixer com mai no s’havia vist durant la nit del dimarts i matinada i matí de dimecres.

I quant va ploure? Realment no se sap. Es calcula que pluges podrien haver superat els 900 litres en 24 hores. De fet, els pluviòmetres que no eren ni de bon tros com els d’ara i nomes hi havia un parell a la Valldigna, es van desbordar i van deixar de marcar sobre els 650 litres. Era una gota freta centrada damunt de la Valldigna, i plovent a bots i barrals sobre la conca del Vaca. El Vaca, el Malet, el Vadell, l’Ull de Bou, el Clot de la Font, la Fontarda, Bolomor... duien aigua com ningú mai no recordava. 


Adossats al final del Passeig Colom
Zona del camp del Vergeret


Eren les 11 del mati quan l’aigua saltava per damunt del pont de l’Ombria i començava a desbordar en els llindars del poble, encara que el riu ja havia desbordat abans d'arribar al nucli urbà i l’aigua corria pel Passeig Lepant i en poques hores, el casc urbà comprés entre la carretera i el riu era.... com un riu més!. Tota la part baixa del poble era un riu marro, amb aigües que arrossegaven fang, canyes, bidons, i en el poble els turismes, sobre tot al final del Passeig Colom, eren com a joguets arrossegats pel corrent. Va ser la zona mes castigada i el nivell va arribar als 1’80 metres.

I encara sort que eren festes, i el curs escolar no havia començat, perquè amb les aules plenes de xiquets i xiquetes haurien pogut viure’s moment d’angoixa i de gran complicació, car és normal que els pares haguessen volgut entrar per dins del corrent per endur-se els fills. I no sabem que hauria pogut passar...


Dues imatges del Passeig Colom: a la meitat i ja al final
L’aigua corria cavallera fins l’AP-7 que va tindre efecte barrera i hi va formar com una mena de reclosa gegantina d’aigua que va inundar la carretera de Borderia i El Teularet, afectant les fàbriques. Fins i tot Tavernes va quedar incomunicada unes hores i envoltada per una mar d’aigua fangosa.

Tot això esdevenia a la zona plana, mentre des de la Muntanya de les Creus es precipitaven els barrancs plens cap a la ciutat, saltant el mur i arribant les pedres arrossegades dins de les cases, mentre en alguns carrers (Sant Josep) els antic barrancs que corrien per davall rebentaven i omplien d’aigua les cases..

A les cinc de la vesprada, la mar d’aigua procedent del Vaca havia creuat Tavernes en sentit oest-est omplint de destrucció i fang, sobre tot molt de fang, les cases i baixos. 


La plaça del futbol, on hi havia muntada la fira

Han passat 23 anys i com si fos ahir: tot segueix igual

Avui fa 23 anys. Governava la Generalitat el PP, i a Madrid governava el Sr. Aznar, també  del PP, i Tavernes estava governat pel PP.  Però no va servir de res. Totes les promeses fetes eixos dies (permeabilització de l’AP7, canalització del Vaca, millores en el llit del riu.....), res es va dur a cap i el riu Vaca continua igual que abans, amb l’afegit que ara tenim el Vergeret construït, i en constant perill si hi ha un desbordament.

Avui 23 anys de les promeses de la canalització i millora del Vaca entre Simat i Xeraco , que s’han quedat en un projecte paralitzat pel Govern de Rajoy, del PP, quan estava en la fase final d’adjudicació. 

Avui fa 23 anys i Tavernes continua en perill d'inundació per la cabuderia del PP en el Congrés de Diputats que durant huit anys consecutius han votat (els diputats valencians inclosos) en contra d’incloure en els pressupostos de l’Estat els 36 milions que calen per executar el projecte.