L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dilluns, 30 de setembre del 2019

EL SOL IX PER A TOTS: Heteronomia versus autonomia, per Jaume Talens


 Joan Fuster: "Reivindiqueu sempre el dret a canviar d'opinió: és el primer que us negaran els vostres enemics".

Ahir parlava amb un bon company què era el contrari d'autonomia. I no és res més que allò que intenten confondre amb centralisme els nous autoritaris del moment, quan apliquen tots els mals de la realitat pròpia i externa de la política a l'estat.

Doncs bé, la paraula contrària a autonomia, és HETERONOMIA. El seu significat explica la realitat... Significa que no sóc independent, que m'obliguen a fer coses que jo no desitge fer i que, a la vegada, lamente haver fet. I  si estiguera en possessió de les meues facultats, si jo fora realment jo, no ho estaria fent.

L'HETERONOMIA significa, per tant, que estem sotmesos,  som esclaus de factors sobre els quals no tenim cap domini.

Autonomia  és, com sabeu, el contrari: actues per la teua voluntat, no actués per la voluntat d'altres. Autonomia, significa, a més, aconseguir que en una terra no operen forces hostils de les quals no en sóc responsable i ho fan al caprici inclús d'un tirà o un sistema insensible al meu autogovern.

Sempre que hi haja elecció en condicions d'autonomia pròpia, sense ingerències, direm que hem elegit. I per suposat, podrem tornar a elegir de nou.

Per tant Compromís, com a col.lectiu amb estructura legal, som i hem estat autònoms en elegir. I anem amb gent de Madrid i d'altres zones de l'estat espanyol. Sabem que hi ha territoris a l'Estat on estan  aplicant-los l'HETERONOMIA, en sentit autoritari. I cal ser solidaris ja que moltes lleis tampoc nosaltres podem aplicar-les com a valencians. (Els valencians som necessaris per defensar una autonomia real.) 

Bon dia,  però essent autònoms i podent decidir.

Jaume Talens