L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

diumenge, 22 de setembre del 2019

"Em cague en tot" va ser la comparsa guanyadora del Ball de Disfresses


La comparsa "Em cague en tot" va ser la guanyadora del Ball de Disfresses 2019 que Tavernes ha celebrat aquesta passada matinada a la Plaça Major. La comparsa,  a partir de materials simples i que estan a l'abast de tothom i prenent com a base necessitats fisiològiques (com cagar i fins i tot dutxar-se), va organitzar un tema per a les disfresses i que va posar més d'un somriure a la cara dels presents. 
 
Imatges del 1r premi
 Tot açò el treball de la segona comparsa triomfadora "L'art del reciclatge", ens presentava uns vestits de disfresses elegants, ben elaborats també i a base de reciclatge de paper i revistes. Van participar també dos comparses amb temàtica ecologista, cas de "Salvem l'Amazonia" que s'enduia el tercer premi mentre "Desperta", recordant-nos que  només tenim un planeta, s'enduia el premi a la posada en escena.
 

Imatge del 2n premi

 El jurat va decidir els premis següents:

-1r Premi i 800 euros a "Em cague en tot"
-2n Premi i 600 euros a "L'Art del reciclatge"
-3r Premi i 400 euros a "Salvem l'Amazonia"
 
- Millor posada en escena i 200 euros a Desperta
 
3r premi

Premi posada en escena
 
Les comparses “De la terreta a la boqueta", "Princeses Disney", "Neu a la Vall" i "Rosalia Altura" que reberen el premi de consolació de 50 euros per la participació.
La nit va començar amb alguna xispeta de pluja, i previ a la desfilada de les comparses va haver una batucada a carrec de "Vall-tuka" i una mostra de ball que interpretaren les alumnes de l'Escola de Ball Xaro Arlandis. El ball de la plaça va tindre com a protagonista l'orquestra.
 
Neu a la Vall


Princeses Disney

La nit del Ball de Disfresses
 
Anit vam celebrar el Ball de Disfresses, festa tradicional al nostre poble i que, com alguna vegada ja hem dit, . està molt arrelada des de fa anys, encara que les primeres documentacions de la celebració apareixen en els llibres de festes a partir dels anys 40. Altres autors de principi de segle, cas del metge Vicente Bono no les esmenta per a res en el seu  llibre “Topografia médica de Tabernes de Valldigna”, malgrat que sí fa una acurada descripció d’altres festes i costums valleres, com la dels bous al carrer, les dansades, les corregudes de joies, i molts aspectes de la societat vallera fins els 1920.
 
Rosalia Altura

Potser, i és una teoria, que el ball derive de les festes de Carnestoltes que es feien als casinos del poble abans de la guerra i que el regim franquista prohibiria la celebració, però l'Ajuntament la va recuperar en forma de balls de disfresses vigilada perquè no hi hagueren excessos i amb una plaça tancada i cobrant per entrar.
 
De la terreta a la boqueta

 
Orquestra Euforia
 

Només hipòtesi, per si al algú vol aprofundir-hi  i, confirmar-la o negar-la,  i a més d’assabentar-nos a tots els vallers en forma d’article al “Llibre de Festes”.

Siga com siga, els balls de disfresses de Tavernes foren molt famosos en tota la comarca i tenien nomenada. Al cap i a la fi, eren ben pocs els llocs on se’n celebraven "disfresses" fins l'arribada de la democràcia, quan es van recuperar les festes de Carnestltes.