L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.105
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:57.940

divendres, 27 de setembre del 2019

La campanya d'enguany a Bolomor ha resultat rica en troballa d'indústria litica i ossos d'animals


Josep Fernández, director de les excavacions al jaciment de Bolomor, ha efectuat un avanç/valoració del que ha estat el resultat de la 31é campanya, on s’han pogut exhumar prop de 5.000 peces, entre objectes procedents de la indústria lítica dels neandertals i les restes dels ossos dels animals que menjaven.

La campanya anual d’excavacions ordinàries al jaciment paleolític de Bolomor, tal com vam informar en una passada notícia, va acabar el passat 7 de setembre després d'haver-se iniciat el 12 d’agost, amb la qual cosa han estat vora un mes de treballs d’un equip de 46 investigadors, en dos torns, dirigit per Josep Fernández.

Els treballs d’enguany s’han dedicat per una banda a finalitzar el denominat nivell XIII, al sector nord de la cova, que abraça datacions temporals  entre els 240.000-185.000 i el nivell III, amb datacions al voltant dels 100.000 anys.



El nivell XIII

Aquest nivell ha suposat més de 6 anys en una actuació sobre una superfície de 60 metres quadrats, la qual cosa ens indica la complexitat del nivell. És un nivell molt significatiu en la seqüència estratigràfica del jaciment de Bolomor i correspon a un temps càlid a la Valldigna, cosa que afavoriria una nombrosa fauna i la possibilitat de cacera, i per tant la presència de l’home de Neandertal, encara que les condicions d’alta humitat i entollada de la cova dificultaria una bona habitabilitat. És època de cérvol, daina, ur, descens del cavall i l’aparició de les primeres tortugues per a menjar.


Les troballes enguany en el nivell XIII han  seguit les pautes d’altres anys i Fernández ha confirmat una exhumació sobre les 300 peces, nombre que contrasta amb els resultats del nivell III, encara que el director de les investigacions ha remarcat que hi ha diferencia quan a l’activitat de l’home de Neandertal, amb cronologies fins els 250.000 anys.

No obstant, en general el nivell ha estat de gran riquesa i en aquests anys s’han localitzat abundants restes de fauna processada per l'home i d’indústria lítica, així com s’ha exhumat un caní superior d’individu adult masculí i dues estructures de foc, amb una cronologia de 235.000 anys, que es troben entre les més antigues d’Europa.


El nivell III

L’equip ha continuat també els treballs del nivell III, sector  oest, molt més modern i amb datacions al voltant dels 100.000 anys, que es considera globalment suau, amb alguns períodes frescos que donen acumulació de petits còdols, com a resultat de la meteorització de la volta de la cavitat per l’acció gel-desgel. Hi ha humitat i de vegades la cova s’inunda parcialment, però tot apunta a que no s’assoleix el fred d’altres nivells i s’inicia un règim climàtic més cíclic: períodes encara frescos,  que donen pas a altres amb circulació d’aigua, molt carbonatada, que produeix crostes al sostre. 



Aquest nivell és molt ric en troballes, i ha aportat molta documentació del neandertal que hi vivia fa 100.000 anys, al qual podem considerar el primer poblador valencià i de la Valldigna. En aquest nivell, els càlculs parlen de més de 6.700 peces exhumades fins ara, amb molta indústria lítica, i restes d’animals com l’elefant, hipopòtam, senglar, ur i fins i tot l’ase, cosa que indicaria un augment de la temperatura i humitat, entre els 128.000 i 90.000 anys ( Nivells del VII al I) a més de l’expansió de la massa forestal al voltant del jaciment i zones de llacunes, com indicaria la presència del hipopòtam. 


Ara, després d’un mes d’excavacions, s’obre el període d’estudi, d’anàlisi i documentació de les peces i la redacció de les conclusions, cosa que ja es realitza en els laboratoris, mentre les peces exhumades seran dipositades al Museu de Prehistòria.




Cal significar que les excavacions en el jaciment de Bolomor es desenvolupen des del 1989, i formen part de les intervencions anuals del Servei de Recerca Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València, amb el permís de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana.

El nostre agraïment a Josep Fernández i equip de Bolomor