L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

diumenge, 8 de setembre del 2019

Bolomor va tancar ahir la 31ena campanya d'excavacions


La 31ena campanya d’excavacions al jaciment de Bolomor es va tancar ahir dissabte, dirigida una vegada més per Josep Fernández i el codirector Pablo Sañudo, que han comandat un equip interdisciplinar format per 46 arqueòlegs durant vora un més, entre el 12 d'agost i ahir 7 de setembre.

En la campanya d’enguany han participat en dos torns, entre ells molts doctors, llicenciats i estudiants, de diferents universitats i centres de recerca nacionals i internacionals. La fotografia superior ens mostra l'equip del primer torn de treball.



Les excavacions en el jaciment de Bolomor es desenvolupen des del 1989 com a part de les intervencions anuals del Servei de Recerca Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València i amb el permís de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana.



Com ja vam informar, els treballs han continuat amb l’excavació del nivell XIII, iniciada ja fa 6 anys, amb una actuació en superfície sobre els 60 metres. Aquest nivell és molt significatiu en la seqüència estratigràfica del jaciment. Correspon a una cronologia superior als 200.000 anys d’antiguitat i de temps càlid a la Valldigna, cosa que afavoria una nombrosa fauna i la possibilitat de cacera, i per tant la presència de l’home de Neandertal.

Tal com vam indicar en la informació d'inici d'excavacions, enguany estava previst actuar també en el nivell III, situat a l'oest del jaciment, que és de cronologia més moderna i ens portaria fins els 100.000 anys d'antiguitat.




El Nivell XIII es pot donar com a acabat.


El nivell XIII, que ja es pot donar com a pràcticament acabat, ha estat de gran riquesa, amb una gran abundància en restes de fauna processada per l'home i d’indústria lítica. També en aquest nivell s’ha exhumat un caní superior d’individu adult masculí i dues estructures de combustió amb una cronologia de 235.000 anys, que es troben entre les més antigues d’Europa.


La riquesa arqueòlogica del nivell es va mostrar en la campanya del 2016, quan es recuperava un bifaç, batejat com a "Vilanova" en honor al científic valencià Juan Vilanova Piera que el 1867 va descobrir Bolomor per a la ciència. 

 


La bifaç, elaborada en calcària de la Valldigna, constitueix una de les peces més significatives entre les recuperades fins al moment en el jaciment. Té 16 cm de llargada, una eina característica dels homínids del Paleolític antic, que són raríssimes de trobar en contextos d'hàbitat en cova i més encara en el nostre territori. "Una troballa excepcional" la va qualificar Josep Fernández en el seu dia.