L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

dimarts, 10 de setembre del 2019

La DANA (gota freda) que tenim damunt: alerta taronja al País Valencià i situació complicada per a avui i demà


AEMET va informar ahir de l’alerta taronja al País Valencià que començava a les comarques de Castelló a les  00.00 hores, mitjanit, i es mantindrà fins a les 18.00 hores d'avui mateix, en una jornada en què els previsions són pluges de  fins a 100 litres per metre quadrat en dotze hores i de 40 litres en una hora. Dalt, a la fotografia, hi ha la situació de fa uns minuts.

El litoral de Castelló patirà també de fenòmens costaners des de les 10.00 a les 18.00 hores per vent amb intervals de força 8 del nord-est i ones de 3 a 4 metres.

Els comarques de València l'alerta taronja per vent i pluges ha començat a les 6 de la matinada d'avui dimecres i és mantindrà tot el dia i també tot el dijous. A les comarques d'Alacant, l'alerta taronja s’iniciarà als 12.00 hores fins a les 00.00 hores del divendres.

De fet, i des de fa un temps, que plou a Tavernes encara que no amb massa força, però la situació pot canviar al llarg del dia d'avui i demà, si finalment s'acompleixen les previsions en estar la Valldigna en una de les zones més afectades per la Dana.

Previsió AEMET

Un Mendicane per avui

Cal indicar també que el Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant ha informat que la gota freda a partir d'avui pot derivar en un "Medicane" (Mediterranean Hurricane), que pot vorejar la costa alacantina. Si es confirmen les previsions es formaria a Balears, prendria rumb al sud del Golf de València i arribaria als comarques d’Alacant.

Els models en què treballen els científics preveuen que, si es forma aquest Medicane, les ratxes de vent podrien superar els 90/100 km/h. El laboratori alerta que és una previsió i el model pot donar lloc a errors amb el pas del temps però tot apunta al fet que es donaran en les pròximes hores les condicions perquè es forme. 

Aquests ciclons híbrids mediterranis comparteixen trets amb els ciclons tropicals, per exemple la presència d'un nucli càlid en nivells mitjans o la interacció mar-aire, però el seu radi d'abast és molt més limitat que el dels ciclons tropicals, encara que el vent sostingut i les ratxes dels medicanes més intensos poden comparar-se a huracans de categoria 1 o 2.
De totes maneres, el Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant afirma que, amb medicane o no, demà s'espera una situació molt complicada a partir de la vesprada, amb pluges localment molt intenses, fortes ratxes de vent i temporal marítim.

Models de previsió de la Universitat d'Alacant

Consells a la població

- Quan es notifique una preemergència, procurar estar informat de l'evolució de la situació a través dels mitjans de comunicació, seguir fonts oficials i no difondre bulos que incrementen l'alarma.

-Allunyar-se de les riberes dels rius i barrancs. No romandre en els ponts.

- Informar-se de la situació abans d'iniciar un viatge. Circular preferentment per carreteres principals i autopistes. Utilitzar el vehicle sol si és imprescindible.

-No intentar mai creuar un gual o un lloc inundat.

-Retirar els vehicles de les zones que puguen inundar-se