L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

diumenge, 15 de setembre del 2019

Festival de Balls Populars Festes del Poble 2019




Ahir es va celebrar el Festival de Balls Popular que, per imperatiu de l’oratge, es va traslladar a la Casa de la Cultura. Enguany comptaven com a convidas la Rondalla “Arnadí” i la Colla l’Aixama de Relleu que compartiren escenari am el Grup de Balls Popular de la Vall de Tavernes.



L’actuació va començar amb els xiquets de l’Escola de Dansa del grup valler que interpretaren peces com “La Carraspera”, “Jota de Xàtiva” i “Jota de Benigànim”.

 
Tot seguit va ser el torn de la  Colla l’Aixama de Relleu (la Marina Baixa). El grup va nàixer el 1999 per recuperar el folklore de la ciutat i en especial les danses que, recuperades, es ballen dues vegades a l’any. Després s’ha centrat en la recuperació dels balls típics de Relleu i peces musicals com masurques, polques, nadales i romanços, totes de Relleu que han enregistrat en un CD.  Ha participat  en manifestacions culturals a Sella, Gandia, Altea i aplecs de dansa com Polop, Dénia, Calp.

Tal com va explicar el presentar del grup, el nom li ve de l’aixama, una mena de torxa feta d’espart verd i altre més sec, que es cremava la Nit de Nadal (rodar les aixames), una tradició que es manté a Relleu, Xixona, la Torre de les Maçanes, Tibi i Onil.


 Un presentador que amb molta gracia explicava les diferents peces, aspectes de cultura popular de Relleu, (fins i tot va contar la visita de Joan Amades, que es meravellà del “ball pla” de Relleu) i finalment deia que hauria volgut ballar però estava en tractament amb químio. I ací es va traure la perruca i mostra orgullosament la seua calvície i lluita contra el cancer. Tot un personatge.

En la darrera peça, el grup alacantí va convidar a la gent del públic a ballar amb els balladors una pasdoble  i, molta gent pujà, entre ells l’alcalde Sergi González que com sentíem en alguns comentaris “mostrava maneres per al ball”.


Van interpretar Ball de l’U, Ball Pla de Relleu, Jota per Dalt, Jota per Baix i el Fandango de Relleu, entre altres.


 
Finalment actuà el grup del poble amb les peces tradicional (Ball de Comptes per la de l’U, Malaguenya de Barxeta, Bolero de Tavernes, la Xaquera Vella, el Ball dels Panderos... entre altres) . I amb molts xiquets que permetrà renovar i mantindre el grup.

Va estar acompanyat per la Rondalla Arnadí,  que va naixer a València per acompanyar al Grup de Balls “Almirant” en la mostra de folklore valencià. Després sorgiren col·laboracions amb grups com  “La Carraspera” de Valencia, “Atzavara” de Castelló o amb el grup de dansa de Benimodo.  Van participar en el passat gener amb la Banda Municipal de València en l’exaltació de la fallera major de València.

La regidora de Festes, Encar Mifsud, va agrair a tots la participació i va lloar la meravella d'espectacles.