L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dilluns, 23 de setembre del 2019

Qui té la responsabilitat de la neteja dels rius?



La situació viscuda fa una setmana per la DANA i, més que res, quan tothom comprovava amb els imatges de la televisió com, una vegada més, els rius baixaven plens de canyes, provocant taps i eren el factor desencadenant de desbordaments, ha sorgit novament el debat en els mitjans de comunicació: Qui ha de netejar els rius? Qui en té la responsabilitat?  A Tavernes, ho fa l'Ajuntament, com podeu vore en la neteja del Tol·lo, tot i que no té obligació, responsabilitats ni competències.

Cada vegada, i més encara quan hi ha episodis de grans pluges, es fa més evident la importància de tindre uns rius nets i en condicions. I si hem de fer cas al que hem llegit i hem escoltat en ràdio i televisió hi ha un xoc entre les Administracions, de l’Estat i Autonòmiques, sobre qui ha de dur a cap eixes tasques.



L'assut després d'una neteja, treball fet per l'Ajuntament sense correspondre-li

No hi ha dubte que les Confederacions són les responsables i tenen les competències en rius i barrancs, tal com indica per llei el Pla Hidrològic Nacional i per tant són ells els que han de netejar-los. Ho hem dit moltes vegades quan ací a Tavernes es produeix o s’esperen fortes pluges: l’Ajuntament no és competent, no té la responsabilitat i ho neteja amb recursos propis sense correspondre-li.



Cosa diferent és el cas dels rius que travessen localitats, com per exemple Oriola, on el llit del riu es considera forma part de la trama urbana, és terreny urbà, i segons el mateix Pla Hidrològic la competència de neteja seria municipal i fins i tot de la Generalitat.


Arreplegant les canyes que vénen al nostre terme de dalt i s'amunteguen en la zona del Molí el passat mes d'abril, tasca feta per l'Ajuntament.


Arribats ací cal dir i informar que el riu Vaca, que no travessa sinó que voreja Tavernes, corre totalment per zona rústica, no urbana. El riu no forma part del casc urbà valler, i per tant   tota la competència, responsabilitat, obligació de neteja del riu Vaca, des de l’eixida de Simat fins la desembocadura a Xeraco, és de la Confederació, excepte el tram urbà de Simat.



I com algunes vegades ja hem dit, l’Ajuntament de Tavernes quan neteja el riu amb recursos propis, ho fa sense tindre cap responsabilitat ni obligació, i a més a més,  ha de demanar permís a la Confederació que, quan el dóna, marca les pautes a seguir. I damunt vigila les tasques que es fan, perquè no se n’isquen d’allò que s’autoritza. És un error creure que l’Ajuntament de Tavernes talla canyes i desbrossa quan vol i com vol.



És el Vaca, després d'una avinguda. Són canyes que arriben al terme de Tavernes de dalt, on els recursos municipals són menors i no poden efectuar la neteja. I la Confederació no els ajuda ni neteja.

Un altre problema que tenim en el Vaca i demés rius valencians és el control de les espècies invasores, com les canyes. Les canyes no són pròpies de la vegetació de ribera dels nostres rius i ací es dóna una contradicció i un altre xoc competencial: la regidoria de Medi Ambient ha de controlar la seua presència però no té obligació de retirar-les o de tallar-les , cosa que diu es més una tasca de neteja i manteniment.