L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.396
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:22.658

dimecres, 10 de maig del 2023

Divendres dia 12 a la Biblioteca Municipal es presenta "Al-Azraq. El malson de Jaume I" de l'autor de Beniarrés Just I. Sellés

 

La Biblioteca Municipal acull divendres, 12 de maig, ales 19 hores la presentació del llibre-novel·la gràfica "Al-Azraq. El malson de Jaume I" de l'autor de Beniarrés Just I. Sellés amb il·lustracions de Daniel Olmo.

"Al-Azraq. El malson de Jaume I és una novel·la gràfica que recrea els darrers anys d’al-Àndalus oriental, els escenaris de la Muntanya (Comarques Centrals valencianes) on, a mitjan segle XIII, andalusins i feudals dirimiren les seues diferències. Els paisatges, les fortificacions i la guerra prendran el protagonisme visual que la lectura de la novel·la Al-Azraq el Blau, de Just I. Sellés, la qual ha suggerit a l’il·lustrador Daniel Olmo els dibuixos.

Una història vista des d'una altra perspectiva i una reinterpretació de la invasió feudal de la Muntanya, on  Al-Azraq. El malson de Jaume I enarbora l’estendard de la mitja lluna i concedeix la paraula al vençut perquè el relat fluïsca en primera persona, lliure, directe, visceral, per boca de qui patí en les seues pròpies carns el genocidi andalusí del Conqueridor.

La croada valenciana del Tirà (com era considerat pels àrabs) com mai no te l’han contada, ara també il·lustrada.

 


El visir al-Azraq fou, sense cap ombra de dubte, el més coratjós enemic que desafià Jaume I. Ho reconeix el mateix rei en la seua Crònica, i així ho corroboren també els més de quinze anys que el Conqueridor tardà a foragitar-lo de la Muntanya, la seua terra. Tan ferotge fou la defensa que els andalusins feren del territori, que fins i tot la vida del Conqueridor quedà en mans de la Providència quan al-Azraq i els seus homes l’emboscaren mentre cavalcava de nit al castell de Rugat. 

Conspiracions, batalles, paranys, setges, assalts, revoltes, celades, treves, escaramusses, traïcions i un pacte signat i trencat per la força de les armes marcarien a foc una relació que acabaria amb el valent sarraí traït a colp de suborn, exiliat per sempre dels que foren els seus dominis. O això semblava, perquè després de díhuit anys de desterrament els destins de visir i rei encara s’haurien de creuar, heroicament, a les portes de la mort.