L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dilluns, 1 de novembre del 2021

Les Corts Valencianes aprovaran una nova Llei Valldigna per a la conservació, restauració i millora del monestir

 

Les Corts Valencianes elaboraran una nova Llei Valldigna, iniciativa presentada per Compromís i que es va aprovar amb els vots de Compromís, que presentava la iniciativa, el PSOE, Unides Podem i Ciudadanos. El PP i Vox van votar en contra.

Després del fracàs i, sobre tot, degut a la implicació de la Fundació Jaume II el Just en diversos escàndols del PP valencià, i investigada dins del cas Taula,  obligaren la Generalitat a liquidar la fundació, i el passat mes d'abril Compromís presentava una proposta de llei per una nova Llei Valldigna. Ho vàrem informar i publicar en el següent enllaç

 https://lacotorradelavall.blogspot.com/2021/04/una-nova-llei-valldigna-per-impulsar-el.html

 

S'inicia el procés de redacció i aprovació final de la llei
 
A partir d'ara s'inicia un procés durant el qual podran presentar esmenes al text inicial presentat per Compromís els partits de les Corts Valencianes, i fins i tots els representants dels quatre pobles de la Valldigna en la persona dels alcaldes, o persona amb qui deleguen.
 
L'exposició de motius recorda que "a conseqüència de la liquidació de la fundació esmentada, la present llei modifica l’Alt Patronat del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna... Se n’amplien les funcions, a fi de promoure  la funció social del monestir com a espai cívic, institucional i cultural de la ciutadania valenciana... i s’hi afegeixen nous preceptes, com el reconeixement del Dia de la Valldigna en la seua data fundacional, o la creació dels Premis Valldigna".
 
 

 

Dins del inicial cos de l'articulat, a l'article 1 i 2, s'indica que la llei regularà la gestió i usos del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna com a espai cultural i centre d’investigació,  preservació  i difusió del patrimoni  i de la història del poble valencià, alhora que establirà la funció social del monestir com a espai cívic, institucional i cultural per als pobles de la Valldigna i per al conjunt  de la ciutadania valenciana.

Igualment es remarca l'especial  protecció que l’article 57 de l’Estatut d’Autonomia atorga al monument com a bé d’interès cultural (monument historicoartístic pel Decret 1777/1970).

La liquidació de l'antiga fundació obliga ara a crear un nou òrgan gestor que segons l'article 4 tindrà com a nom "Consell Rector del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna", un òrgan que serà col·legiat  i "encarregat de vetlar per la conservació,  restauració i millora  del recinte monumental, com també de l’establiment  i del foment de les activitats culturals, formatives, educatives  i científiques relacionades amb el reial monestir  i el patrimoni cultural valencià".

 

   

 El Consell Rector substitueix la Fundació Jaume II el Just 

Aquest òrgan queda explicat a l'article 5 i 6, on s'indica que queda adscrit a la Conselleria  de Cultura, però tindrà la seu al monestir, a la localitat de Simat, exercint les competències en "el recinte monumental del monestir  i el seu entorn de protecció, sense perjudici que algunes activitats puguen tenir lloc fora del recinte cenobial".

El Consell Rector, en base a l'article 7, estarà integrat pel president/a de la Generalitat, que n’exercirà la presidència  d’honor i el titular de la Conselleria de Cultura, però allò més interessant és la presència en el consell de les alcaldies dels quatre ajuntaments de Valldigna (Barx, Benifairó, Simat i Tavernes) i "d’entre aquestes, la Mancomunitat de la Valldigna, a través dels seus òrgans, podrà  triar una persona representant, sense que això genere cap dret extraordinari en el si del Consell Rector"

El Consell Rector es completa amb el president/a del Consell Valencià de Cultura, la persona  titular de la direcció general de l’Institut Valencià de Cultura i tres representants de les universitats públiques valencianes, de reconegut prestigi professional en l’àmbit de la història, el patrimoni cultural o la conservació  i restauració  de béns culturals, a proposta de la conselleria  competent en matèria de cultura.

 

  

Institucionalització del Premi i Dia de la Valldigna

Per últim la llei institucionalitza al seu article 11 la celebració del Dia de la Valldigna, establida en el 15 de març, data de la fundació del monestir pel rei Jaume II el Just, amb "el programa anual d’activitats  i el pressupost corresponent  la celebració d’actes que commemoren aquesta efemèride".

També en l'article 12 s'estableix la creació del "Premi Valldigna" per a ·distingir les persones físiques i/o jurídiques o administracions públiques que hagen destacat per dur a terme accions de protecció, recuperació  i promoció del patrimoni cultural valencià".

Aquest premi es lliurarà dins dels actes del Dia de la Valldigna i va substituir el fins ara "Premi Amic de la Valldigna" amb una finalitat semblant però que atorgava la mancomunitat valldignenca.