L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dilluns, 15 de juny del 2020

L'Ajuntament sol·licitarà al Ministeri l'execució del Pla CEDEX amb un abocament urgent de 1.370.000 m3 d'arena


L’Ajuntament de Tavernes, per acord unànime de tots els partits, presenta en el ple d'avui dilluns una sol·licitud urgent al  “Ministeri  per a la Transició  Ecològica  i  el  Repte Demogràfic”, l'execució immediata d'obres de regeneració i recuperació de les platges de Tavernes de la Valldigna.

L’Ajuntament demana que els obres segueixen els contemplades en l'informe elaborat per Intecsa-Inarsa i Tragsa, de l'any 2013, consistents en l'alimentació d’arena dels dues platges al costat de l'execució de millores dels dos espigons de contenció en El Brosquil i la gola de Tavernes (canal de desaigüe de Sant Pablo).


També recorda que les platges de Tavernes es troben en una situació de greu deterioració després dels temporals marítims patits al llarg dels anys, especialment els últims, amb conseqüències no pal·liades fins avui.

L'informe Tècnic per al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, elaborat pel CEDEX ( Centre d'Estudis i Experimentació d'Obres Públiques) contempla:

- Tram Brosquil-La Goleta. La construcció d'un espigó en L (100 +60 metres) a la platja d'El Brosquill i l'abocament de 500.000 m³ d'arena, amb avanç d'uns 40 m, en la longitud de 2.100 m des d'aquest espigó nord nou fins a la “gola” de Tavernes (és el canal que separa les dues platges valleres).

- L'abocament d'uns 870.000 m³ d'arena, amb avanç d'uns 30 m, en una longitud de 4.820 m des de la gola de Tavernes fins a la gola de Xeraco (és el canal de separació entre Tavernes i Xeraco).


L'Ajuntament justifica la petició en el risc que suposa a tot el sector turístic del municipi, de gran transcendència per a l'economia local, la destrucció de les infraestructures i serveis d'aquestes platges, amb afecció a immobles situats en primera línia i, en definitiva, posa en risc imminent a les persones i els béns d'aquest municipi.

El text assenyala que la pèrdua, any rere any, de l'arena de les platges d'aquest municipi s'ha vist agreujada,  presumiblement, per les obres de gran dimensió al nord i al sud del nostre terme, que per la mateixa dinàmica litoral nord-sud de la nostra zona del Mediterrani, causen un desplaçament per aquesta acció humana de l'arena de les nostres platges cap al sud, sense que puga ser reposada per la naturalesa a conseqüència de les obres situades al nord.


Circumstància que ha motivat que tots els anys s'hagen d'escometre obres de reposició artificial de l'arena perduda, precisament per la ruptura «contra natura» de la citada dinàmica litoral que permetia -abans d'executar-se les obres citades- la seua regeneració natural.

 L'Ajuntament recorda que per llei les competències són del Ministeri per a la Transició  Ecològica  i  el  Repte  Demogràfic i l'Ajuntament no pot assumir ni fer front a les conseqüències del desistiment d'aqueixes competències.

Segons expedient públic del plenari d'avui