L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.553
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 35.258

diumenge, 7 de juny del 2020

L'atenció i cura del llac de la Goleta és cosa de tots: només contaminem els humans

La natura es mostra amb tot el seu esplendor en el llac de la Goleta on es veu que els esforços inversors realitzats els darrers anys des de l’Ajuntament per aconseguir una naturalització del llac estan donant els fruits esperats. Les oques i els ànecs completen el seu cicle vital i amb l’explosió de vida pròpia de la primavera asseguren la seua continuïtat.


La millora de l’aigua i falta de contaminació és evident, i el millor testimoni es la proliferació de la Chara sp,  una planta aquàtica submergida (alga verda), que ocupa amples zones formant prades i servint d'aliment i recer a nombrosos animals. La seua presència, al costat d’altres animals, com són les granotes, indiquen aigua de bona qualitat.

L’impacte visual de les algues en el llac arriba a enganyar i  a fer-nos pensar que  les algues del llac de la Goleta són fruit de la contaminació. Realment no és així, la chara sp no contamina, més bé seria al contrari, actuació com una mena de filtre natural que compleix missions importants com  oxigenar l'aigua, disminuir els nutrients del fons. I de fet només cal acostar a la vora del vas per comprovar com l’aigua està neta, transparent i sense cap olor.


Qui contaminem som els humans

Els únics signes que es veuen de contaminació es deuen a l’acció humana: no és difícil trobar-se amb plàstics que la gent abandona sense cap cura ter tot arreu, acompanyats algunes vegades al voltant del llac per envasos de begudes, de plàstic i de metall, tot i tindre a prop les papereres. Unes accions que desllueixen el treball de feina diària, a la primera hora, d’arreplegada de restes humanes, i que en molts casos, com aquests dies que hem patit episodis de vent, acaben dins del llac.


Arribats ací hem de fer esment de la prohibició de donar menjar a les oques i als ànecs. És habitual vore famílies amb els menuts donant menjar als animals, cosa no aconsellable per a la salut dels mateixos animals, a més d’estar prohibida.

L’estat del llac de la Goleta també és cosa nostra, no només de l’Ajuntament. És un bon lloc per contemplar espècies pròpies de l’habitat mediterrani i la seu cura i conservació és cosa de tots, i les simples accions de no tirar plàstics i envasos, o no donar de menjar les aus ja és una bona ajuda. Entre tots ho podem fer.

El Llac de la Goleta es va construir a la fi dels anys 80, com un tanc de tempesta per evitar els problemes d'inundació, en cas de pluges intenses, i organitzat com a zona verda.  El llac recull les aigües pluvials del seu perímetre urbà,  una zona aproximada de 200.000 m2 del casc urbà de la platja, i permet disminuir el cabal de les clavegueres i, en conseqüència, el risc d'inundacions.

El Llac de la Goleta té una profunditat mitjana sobre 1,5 metres i quan cal  es desaigua a la mar per un sistema de bombeig, que també s’aprofita per aportar-li aigua quan minva la capa freàtica.