L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dilluns, 29 de juny del 2020

L'Ajuntament inicia tasques de millora i manteniment del Llac de la Goleta, amb control també d'espècies invasores


L’Ajuntament de Tavernes, a través de la  Regidoria de Medi Ambient que dirigeix Mònica Palomares de Compromís, ha iniciat avui un conjunt d'actuacions en el llac de la Goleta per tal de millorar l'entorn. Aquestes actuacions es duen a cap amb la col·laboració de la "Fundació Limne".

Les tasques de millora i manteniment, comporten  també anàlisis periòdiques per a valorar l’evolució dels  diferents paràmetres que poden afectar la qualitat de l’aigua. A més, com que es tracta d’una massa d’aigua estancada, s’analitzaran els insectes vector de plagues mitjançant trampes d’ovoposició, amb la qual cosa es valorarà la incidència i problemes, a banda d’estudiar mesures profilàctiques, si cal.

La regidora de Compromís, Mònica Palomares, ha assenyalat que les actuacions "s’alineen amb la millora de la qualitat fisicoquímica de l’estany, amb la mitigació dels efectes del canvi climàtic en aiguamolls costaners i amb la diversificació i protecció d’espècies autòctones".

Tot i això, ha afegit Palomares, "cal que els veïns connecten amb el llac i també explicar com funciona l’espai, de manera que aquest estiu es treballarà les normes de gestió i el disseny de diferents elements d’informació ambiental a tota la ciutadania".

Els mesos d’estiu és natural que els aiguamolls siguen més susceptibles de patir eutròfia, o siga, que la concentració més alta de nutrients dissolts, sumada a una menor renovació d’aportacions d’aigua i a la temperatura més alta de l’aigua, provoca un excés de fitoplàncton i algues, cosa que s’intenta pal·liar mitjançant oxigenació i recirculació artificial.

Foment de la biodiversitat

El llac de la Goleta és un estany urbà, però això no representa cap obstacle perquè la fauna autòctona habite en aquest paratge, de manera que se’n protegirà i fomentarà la presència. Es habitual trobar ànecs collverds o fotges en el llac de la Goleta, però també altres espècies que poden causar problemes perquè són invasores.

Un exemple són les tortugues americanes i asiàtiques que habitualment es venen com a animals de companyia i que són abandonades en aquest espai pels propietaris quan es fan nosa a les cases. Conjuntament, s’estudiarà la fauna de l’estany, es catalogaran les autòctones i s’entregaran les tortugues de companyia abandonades al Centre de Recuperació de Fauna de la Generalitat, complint el Reial Decret 630/2013 que regula el Catàleg d’Espècies Exòtiques Invasores.