L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

diumenge, 28 de juny del 2020

28 de juny: Dia Internacional de l'Orgull LGTBI


Avui diumenge, 28 de juny, el Món recorda els fets produïts a Stonewall Inn (foto superior) eixe dia del 1969, a la ciutat de Nova York, i que marcarien l’inici de l’alliberament homosexual. 8 anys després, un 26 de juny de 1977, en plena transició política, tènia lloc a les Rambles de Barcelona la primera manifestació pels drets del col·lectiu LGTBI de l’Estat espanyol, organitzada pel Front d'Alliberament Gai de Catalunya.

Stonewall Inn era un dels pocs locals d'ambient que existien a Nova York. Els anys 60 van ser una època fosca per a gais i lesbianes als  Estats Units, però també a Espanya per les lleis repressiva del règim dictatorial de Franco. La llei de “Vagos y Maleantes" va ser modificada el 1954 pel règim franquista per tal d’incloure la repressió dels homosexuals, on pel simple fet de ser-ho  els penes eren “Internat en un establiment de treball o colònia agrícola. Els homosexuals sotmesos a aquesta mesura de seguretat hauran de ser internats en institucions especials i, en tot cas, amb absoluta separació dels altres”.

Quan es va produir l'alçament de Stonewall Inn els actes homosexuals eren il·legals en tota Amèrica i l'homosexualitat era vista com una forma de malaltia mental. La resistència dels clients a la irrupció de la policia va ser l'inici de la lluita per al reconeixement dels drets dels homosexuals.

Imatges dels disturbis eixa nit

La matinada del 28 de juny de 1969, abans de la una i mitja, el petit bar de Stonewall Inn  estava abarrotat de clients que volien, com cada cap de setmana, divertir-se, però la diversió es va convertir en tragèdia, quan per primera vegada un grup d'homosexuals es defensava d'un atac homòfob i precisament fet per aquells que se suposen agents de l'ordre.

La policia de NY assetjava sense contemplacions a les persones que freqüentaven aquells locals, on transsexuals, drags i boys donaven calor i color a les nits novaiorqueses. Els disturbis de Stonewall es van iniciar quan la  policia va realitzar una batuda i s'emportava als clients a la comissària. Es va amuntegar una creixent multitud que arribava al local per protestar i tractar d'impedir-ho, la baralla es va generalitzar i es van propagar com a reguera de pólvora els actes de protesta per tot els EUA, amb la qual cosa s'iniciava  una època sense possibilitat de retorn en la lluita contra la discriminació.

Stonewall Inn actualment

Els presents confirmarien que, enmig de l'enfrontament, els travestís van entonar una cançó que deia així:

“Som les xiques de Stonewall
Portem els cabells arrissats
No portem roba interior
Ensenyem el borrissol púbic
Som la reines del lloc
Sempre portem vaquers
Portem els cabells arrissats
Perquè creiem que som xiques”


Es van encunyar els termes gai power (poder gai) i gai pride (orgull, dignitat gai) com a emblema i consciència de grup entre els homosexuals dels EUA, estenent-se amb el temps per tota Europa i la resta de les nacions del món. La lluita pels drets de GLTB havia començat temps arrere, però  els successos de Stonewall van ser la inflexió que ha continuat en ascens fins al dia de hui. A partir de llavors, el món ja no seria el mateix.