L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 9 d’octubre del 2019

PLENARI OCTUBRE 2019: Declaració sobre emergència climàtica



Compromís de Tavernes va presentar al Plenari una declaració Institucional on es reconeix que el planeta, els éssers vius i els ecosistemes, es troben en greu perill i alerta del perill d’extinció d’una gran part dels ecosistemes terrestres i d'espècies, entre les quals hi ha la humana pel punt de no tornada davant del canvi climàtic. La declaració va ser aprovada amb el vot a favor de Compromís, PP i PSOE, moment que arreplegue la fotografia que publiquem.

El text aprovat assenyala que l’Ajuntament accepta la veritat de la crisi climàtica i la gravetat de la situació, admet les evidències científiques i creu que la reducció de les emissions CO2 és l’única forma de protegir l’existència d’un futur per al municipi, on l’Ajuntament pot exercir un paper clau en la formació, educació i informació sobre el necessari fre a les emissions.

Per tant, indica la declaració, l’emergència climàtica requereix assumir el compliment de compromisos polítics reals i vinculants, dur a cap un full de ruta vinculant capaç de garantir les reduccions de gasos d’efecte hivernacle necessàries, abandonar els combustibles fòssils, apostar per una energia 100% renovable i reduir a zero les emissions netes de carboni de manera urgent i prioritària. 

També suposa iniciar un procés d’educació, formació i conscienciació a tota la població sobre la veritat de la crisi ecològica i l’enorme canvi necessari per frenar l’emergència. 




Com a conclusió, i publiquem en extracte, l’Ajuntament de Tavernes expressa com a consideracions:

1. Establir compromisos polítics per garantir reduccions de gasos d’efecte hivernacle del 50% en les emissions de CO2 abans del 2030 i arribar al balanç net zero no més tard de 2040, i si pot ser abans de 2035, així com detenir la pèrdua de la biodiversitat i restaurar els ecosistemes com a única resposta possible per evitat un col·lapse de tost els sistemes naturals, inclòs l’humà. 

2. Abandonar els combustibles fòssils i apostar per una energia 100% renovable de manera urgent i prioritària, aconseguir l’autoconsum elèctric 100% renovable, crear espais per als vianants, fomentar la bicicleta i altres mitjans de transport no contaminants. També donar suport a la recuperació de la terra fèrtil i el fre de l’erosió, els aqüífers, recuperar les pastures a través de la gestió intel·ligent del territori, determinar suports i beneficis fiscals per a l’Espanya buidada que desenvolupa funcions claus de mitigació del canvi climàtic i abordar projectes de regeneració rural, ecològica i humana. 


 

3. Iniciar l’adaptació dels municipis a la crisi climàtica, amb les conseqüències de l’increment de la temperatura global, les ones de calor, la irregularitat de les precipitacions, l’augment del nivell del mar i altres manifestacions que ja s’estan manifestant. 

5. La justícia, la democràcia i la transparència ha de ser pilars fonamentals de totes les mesures que s’apliquen. Cal establir un mecanisme de presa decisions ciutadà de caràcter vinculant amb competències en matèria de vigilància, seguiment i control de les mesures adoptades. Per a açò serà necessari establir indicadors i objectius verificables i quantificables. 


Cal saber que l'abril passat de 2019 el Govern espanyol va aprovar un Reial decret amb la finalitat d'impulsar l'autoconsum elèctric (amb energies renovables) a Espanya, permetent una reducció considerable en el rebut de la llum, podent estalviar fins a un terç de la factura. Es permetrà la instal·lació d'un mecanisme més simplificat, el qual permet que les comercialitzadores elèctriques puguen compensar a les persones que practiquen aquest autoconsum, descomptant de la factura dels consumidors l'electricitat que ells mateixos estiguen aportant a la xarxa elèctrica i no estiguen consumint en l'empresa o llar."