L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dijous, 17 d’octubre del 2019

Les restes exhumades dels vallers de la fossa 112 de Paterna viatgen a Madrid per al seu estudi




Les restes mortals dels 12 vallers assassinats pel franquisme i enterrats en la Fossa 112 de Paterna han viatjat cap a Madrid perquè, com ens ha explicat la presidenta de l'Associació de Familiars de Repressaliats de la Fossa 112, Carmen Gómez Sales, els científics inicien els estudis antropològics dels 98 cossos que foren exhumats en aquesta fossa, entre els quals hi ha els 12 vallers.


El conveni que l’Ajuntament-Associació tenen firmat amb la Diputació de València, per a dur aquesta segona fase del procés després d’haver acabat l’exhumació de la fossa, indica que aquests estudis antropològics de les restes dels cossos han d’estar acabats el dia 15 de desembre. Són estudis que permeten determinar, per exemple, sexe, més o menys l’edat, alguna patologia, l’existència per exemple de peces dentaries implantades o ponts, etc.

Aquest conjunt de detalls, com assegurava Carme Gómez, serà després una bona ajuda per  al posterior estudi genètic, on s’hauran de comparar els ADNs amb familiars pròxims per poder identificar amb exactitud a quina persona correspon les restes. Aquest treball, segons confirmava Gómez i atés el conveni firmat, ha d’estar acabat abans del pròxim 15 d’agost del 2020.


Les restes dels cossos exhumats estan dipòsits en caixes ordenades i classificades, i ha estat un moment molt emocionat el que han viscut els familiars presents quan han ajudat al trasllat de les caixes fins el mitja de transport que els du a Madrid.

La regidoria de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Tavernes, qui dirigeix des de la passada legislatura Noe Alberola de Compromís, ha estat sempre al capdavant d’un llarg procés, sempre col·laborant i servint de garant a l’Associació de Familiars Repressaliats en els convenis firmats amb Diputació. 



L’objectiu, com sempre ha fet públic la regidora Noe Alberola en aquests anys que duren tots aquests treballs,  és clar i concret: primer tornar-los la dignitat als vallers repressaliats, fer que tornen a sa casa junt als seus, cosa que, amb les tècniques d’identificació actual, és possible de posar nom i cognoms a cadascuna de les caixes que han viatjat a Madrid i als 12 veïns vallers entre els quals els troba l’alcalde republicà i avi de la presidenta, Vicente Gómez.




Aquest matí la presidenta de l’Associació de la fossa 112, Carmen Gómez, la regidora de Memòria Històrica, Noe Alberola, acompanyada pel Tècnic de Contractació, s’han reunit a Paterna amb l'equip d'arqueologia Arqueoantro, per parlar del procés dels estudis antropològics i acomiadar les restes dels afusellats pel franquisme per la defensa d’uns ideals i dels valors de la democràcia i llibertat nascuts de la república espanyola, desfeta per l’alçament militar del 1936.

Elaboració pròpia. Agraïment a l’Associació de la fossa 112.