L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dilluns, 28 d’octubre del 2019

"Alícia al musical de les meravelles" s'ha presentat aquesta vesprada a la Casa de la Cultura



 “Alicia al musical de les meravelles”, el nou espectacle de la companyia resident a Tavernes “Trencadis Producció”, s’ha presentat a la Casa de la Cultura en un acte que ha comptat amb la presència de tot l’equip humà que farà possible a partir del diumenge una nova aventura il·lusionant per a xiquets i xiquetes i per a adults.

El conte de Lewis Carroll és massa conegut, però el text de Josep Mollà, sense perdre l’esperit de l’original, ens l’ha traslladat sota la forma d’espectacle musical al dia d’avui, dins d’una família del segle XXI amb els seus mòbils, tauletes i portàtils i la lluita familiar perquè canvien les andròmines electròniques per una història fantàstica on són protagonistes Alícia, la seua àvia i un conjunt d’amics trobats en el món de la fantasia que són companys de viatge i d’aventures: un conill que parla, un gat que somriu de forma irònica i enigmàtica, un barreter boig i una reina despietada i estrafolària.



Un clàssic de la literatura universal, considerada com a conte infantil, i on hi ha darrere l’esperit del canvi, de passar del món infantil al dels adults a traves de la interpretació  que s’aconsegueix amb la màgia que es desprén dels somnis i del món de la fantasia, representada pels amics que va coneixen Alícia en el seu viatge.


De tot això s’ha parlat aquesta vesprada a la Casa de la Cultura en un acte que ha començat amb una breu intervenció de la regidora de Cultura, Encar Mifsud, que ha agraït la confiança posada per la companyia Trencadís en triar Tavernes com a seu i lloc d’assaig i estrena d’aquesta obra, cosa que és un privilegi per a la ciutat, que el seu nom vaja associat al de la companyia i l’obra. La regidora ha reiterat el compromís de l’Ajuntament a l’hora de posar a la seua disposició les instal·lacions de la Casa de la Cultura, per acabar lloant els espectacles de "Trencadís Produccions" que qualificava d’emocionants, ben treballat en tots els aspectes, actuacions musicals i escenografies fantàstiques.


El complex treball de transformar un conte en un musical

El valler Josep Mollà, autor del text i de les lletres de les cançons, va posar en valor el fet que és la primera que la companyia presenta en dues versions, castellà i valencià, que és un esforç que paga la pena fer, encara que per aconseguir-ho calga l’ajuda de les institucions, molt valuosa per poder engegar nous projectes, i ací agraïa el paper de l’Ajuntament de la nostra ciutat.


L’espectacle “Alícia al musical de les meravelles”, tal com  informava Mollà, seguirà un camí per diverses poblacions valencianes, amb parada nadalenca al cap i casal. També va fer fer un repàs de la historia de la companyia, que començava l’any 2013 amb muntatges com “Aladín un musical genial” i “Pinocho un musical para sonar” entre altres, fins arribar a aquest gestat i preparat en la nostra Casa de la Cultura.


 Josep Molla va explicar el complex treball de traslladar l’original a una obra musical, sempre partint de l’esperit de l’obra original de Lewis Carrol, encara que traslladada al món actual, a una família del nostre temps, amb els sues mòbils i portàtils, i conjugant el món de fantasia, de somnis que viu Alícia com a xiqueta, mentre es plasma al llarg de la representació el creixement, el començar a sentir més madura, com a adulta, però sense que això significa que deixe de jugar, que es perda la màgia la fantasia. Tot assegurava, amb l’objectiu de fer una obra que siga agradable i atractiva, que “enganxe” des del primer moment els xiquets, però també als adults, on els pares es vegen retratats en la seua infantesa.

També la dificultat de traslladar el conte al món del teatre i conservar tot el simbolisme, eixe món màgic i fins i tot que queden clar els ensenyaments que hi ha al darrere de l’obra original.


Molts personatges, una potent coreografia i gran professionalitat

Tant Josep Molla com el director, Josep Tomàs Chàfer, al llarg de la presentació van parlar dels personatges múltiples  que interpreten els actors i del treball i esforç que representa els canvis de vestuari, la decoració, indicant que hi ha personatge que en els 75 minuts que dura tota l’obra, canvia 8 vegades de vestuari.

En aquest punt el director va agrair primer que res la professionalitat demostrada pels actors, perquè interpreten, però canten, ballen, han de canviar de vestuari en temps molt marcat i remarcava que amb això “no fan música, ni vestuari ni coreografia per a xiquets sinó que fan teatre” .

Sobre els seus muntatges assegurava que, després de tantes produccions, podem considerar que han arribat a crear un segell propi, una manera de fer els espectacles i afirmava que això és el que, sempre els diuen, que es nota de seguida que són de Trencadís.

José Tomàs Chàfer va explicar els personatges representants, que qualificava de “molt clars” i assegurava que a pesar que cada actor en representa de diferents, tots estan ben desenvolupats. Els mateixos actors havien aportat idees, dins del procés creatiu, en el qual considerava que tot l’equip havia actuat i actua una gran família. La gran tasca que fan sobre l’escenari (cantar, ballar...) feia dir al director que més que actors, semblaven cinc atletes.


Paco Iváñez, autor de la musica, va indicar algunes notes sobre el que serà l’espectacle i va assenyalar que la música flueix en aquest nou musical a traves de molts estils musicals (rock, Nova Orleans, música clàssica...) interpretats al llarg de l’espectacle, on destaca el ritme,  el color, la vistositat i fins i tot les creacions coreogràfiques, tot dins de l’estil de la companyia Trencadís.



Com a cloenda de l’acte, Mary Porcar, Kevin Coll i Mamen Mengo han interpretat "El Vaixell dels Somnis”, un dels temes del musical “Alícia al musical de les meravelles”, i que s’estrena a Tavernes, el pròxim diumenge en representacions a les 17 i 19’30 hores, en el que serà una tornada al món màgic dels xiquets, un viatge introspectiu cap a la fantasia i un retrobar-nos en les meravelles dels anys d’infantesa.


Elaboració pròpia