L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dissabte, 5 de novembre del 2022

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: És la defensa de les edificacions de primera línia de platja...



Demarcació de Costes, una vegada més, dedica diners i esforços en reposició d'arena a les platges de Tavernes, especialment a la de la Goleta. Una actuació contestada pels veïns  perquè no resolen definitivament el problema i ho consideren parxes perquè la realitat que vivim és tossuda i, tard o d'hora,  la mar es tornarà a empassar l'arena de la platja.
 
La situació és greu, sobre tot els darrers anys i d'ençà que la DANA Glòria va colpejar la nostra costa talment com no ho havíem vist mai, i es a partir d'ací quan començaren els danys més visibles en la primera línia d'edificis, fins i tot afectant les seues infraestructures.
 
A hores d'ara, i si fem cas a allò que diu Demarcació de Costes, la reposició d'arena és necessària. Els arguments de Costes són per a pensar, reflexionar i, fins i tot, podem arribar a convindre que, en les circumstàncies actuals i a falta d'un projecte definitiu, cal eixa reposició. Que quede clar que pensem i considerem, i així ho hem publicat sempre, que reposar arena no és ni serà mai la solució. Cal anar més lluny, al projecte definitiu, i de manera urgent. 
 
  

 
La Demarcació de Costes argumenta, explica que la reposició d'arena, a hores d'ara, té com a objectiu i prioritari la defensa de la primera línia d'edificacions, pal·liar en la mesura d'allò que siga possible els efectes dels embats de la mar contra les edificacions, fer que siga l'arena la primera defensa. Mai no parla del bany a l'estiu.
 
I potser que , a hores d'ara, Costes i els seus tècnics tinguen raó, perquè quan la mar supera eixa platja reconstruïda, quan ja s'ha engolit l'arena, comença l'afecció de les edificacions. Sumat a l'evident perill de que les onades envaeixen els carrers de la urbanització. I això ja ha passat. I ho hem vist, ho hem fotografiat i ho hem publicat, temporal rere temporal.
 
 
 
La primera fotografia és d'ahir i permet apreciar la reposició, el tornar a reposar l'arena que el darrer temporal es va emportar, i siga eixa primera barrera de protecció als edificis.
 
 
I no ho diguem només nosaltres. Fa només uns dies llegíem en LP: Los trabajos de regeneración de la playa de Tavernes de la Valldigna arrancaron hace más de un mes y no tienen visos de acabar en breve. Esto hace temer a los vecinos y a algunos partidos locales que la costa no esté preparada para hacer frente a un temporal de otoño. El miedo existente en Tavernes es que la fuerza del mar afecte una vez más a las viviendas de primera línea, como ya ocurrió en La Goleta, donde las olas del mar rompían contra los chalés, o en el tramo urbano, donde el oleaje de temporales anteriores sacó a la luz cimientos y dañó zonas comunes de algunos bloques de apartamentos".  
 
 
Costes sempre ho diu a l'Ajuntament: la reposició d'arena és per pal·liar danys en la primera línia i les edificacions. Però la reposició no ha d'impedir que Costes - o siga el Ministeri de Transició Ecològica- acabe ja d'una i comence urgentment el projecte de la solució definitiva de les platges situades entre el Saler i Oliva. Com tampoc hauria d'impedir col·locar en la nostra platja els esculls artificials submergits, eixa malla geotèxtil que el govern de Compromís li reclama com a millor solució temporal des de fa anys, sense cap resultat. 
 
I ací cal recordar i remarcar que les competències, qui pot actuar, qui està obligat perquè és la seua responsabilitat és el Ministeri, és Madrid... no és pas l'Ajuntament que en aquest tema, les competències en el propi litoral valler, no en té cap i té completament nugades les mans. I els peus.
  
Extracció de l'arena de la zona sud de la platja
 
 
I parlant de Madrid, que té les competències i responsabilitat, caldrà novament recordar als dos partits de la dreta local, que reclamen i reclamen ara les solucions definitives i critiquen el retard en els projectes, que els seus diputats (els valencians també) durant anys i en el debats dels pressupostos de l'Estat en l'etapa de M. Rajoy, votaven sempre a Madrid en contra de l'esmena del diputat Joan Baldoví que demanava els milions del projecte de defensa de la platges entre el Brosquil i Oliva. ¿Quants anys s'han perdut? 
 
 
Elaboració pròpia: Les fotografies que il·lustren l'escrit són del divendres, dia 4.