L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

dimecres, 9 de novembre del 2022

Tavernes i Penne (Itàlia) comparteixen dues jornades de treball sobre polítiques municipals contra el canvi climàtic



L'Ajuntament de Tavernes i el de la ciutat italiana de Penne (regió de Pescara) han compartit unes jornades de treball en el qual s'han intercanviat idees i experiències sobre les polítiques municipals que lluiten per mitigar els efectes del canvi climàtic. 
 
Aquesta cita de treball i col·laboració s'emmarca dins del "Pacte d'Alcaldes pel Clima i l'Energia", un programa aprovat per la Comissió Europea el 15 d'octubre del 2015 i al qual Tavernes, a proposta de l'aleshores alcalde Jordi Joan, es va adherir en el ple d'abril del 2017 amb els vots a favor de Compromís, PSOE i EU, mentre el PP no va recolzar l'adhesió al programa europeu.
 



La delegació italiana, encapçalada per l’alcalde de Penne, Gilberto Petrucci, i regidors del consistori italià, després de ser rebuts en l'Ajuntament, han visitat durant dos dies diversos paratges de Tavernes acompanyats pel regidor d'Urbanisme i de Projectes Europeus, Josep Llàcer, regidors i tècnics municipals, i al llarg de les visites han conegut les peculiaritats del nostre terme i com afecta el canvi climàtic a Tavernes.

Les visites programades han servit per explicar-los experiències com la col·locació de malla geotèxtil en el riu Vaca i la lluita contra espècies invasores, com les canyes, i introducció de les autòctones, o la construcció d'un tallafoc i reparar la senda forestal, així com la visita a la mota del Vaca en el casc urbà per evitar desbordaments del riu.

Igualment han conegut el projecte de reducció del risc d’inundabilitat en la platja, amb una visita al tram ja executat del col·lector de la platja, l'ús del llac de la Goleta com a gran tanc de tempesta i les característiques com a zona humida per a les aus i d'esplai, alhora que han pogut conéixer tota la problemàtica de transgressió de les platges de Tavernes, agreujada pel canvi climàtic.
 
 


El regidor responsable de Projectes Europeus, Josep Llàcer, ha valorat positivament la visita i l'intercanvi perquè "ens aportarà nous coneixements i experiències en matèria de prevenció dels efectes del canvi climàtic. La unió entre administracions de diferent país, l’intercanvi de projectes i actuacions conjuntes sempre tenen resultats molt satisfactoris”. 
 
El regidor de Compromís ha recordat que el pacte dóna suport als tres pilars bàsics: l'atenuació, l'adaptació i l'energia segura, sostenible i assequible, amb un compromís per parts dels municipis participants en el programa europeu de reduir els gasos d'efecte d'hivernacle fins al 40% d'ací al 2030 i promoure l'adopció de mesures per a l'atenuació del canvi climàtic i l'adaptació. 
 
 

Valoració molt positiva de la vessant social i foment de l'ocupació

La delegació italiana ha destacat el treball de l’Ajuntament en matèria de prevenció, i també ha valorat molt positivament que els projectes que s'executen a Tavernes responguen també a la vessant més social, d’integració i foment de l’ocupació.

La col·laboració intercanvi d'experiències entre Tavernes i Penne no és pas cap casualitat: són dos pobles amb la demografia similar, ambdós situats entre muntanyes i valls i amb zones amb risc d’inundabilitat, en el cas de la ciutat italiana pel gran llac que té molt a prop.

Els pròxims mesos serà una delegació de Tavernes qui visite la població italiana per a conéixer de primera mà les polítiques i actuacions que ha implantat per a reduir el risc d’inundació o les emissions de CO2.