L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

diumenge, 20 de novembre del 2022

CONCLUSIONS del "I Fòrum dels Ajuntaments per les platges de la CV" amb la participació de Tavernes

 

Tavernes, representat pel regidor Josep Llàcer, de Compromís va participar divendres en el "I Fòrum dels Ajuntament per les platges de la CV" celebrat al Perelló. El fòrum va reunir vora un centenar d'experts i representants d'ajuntaments com Calp, Orpesa, El Perelló i associacions de La Safor, Dènia,  Guardamar del Segura, tots ells amb una problemàtica comuna: la lluita contra la transgressió de la costa. 

El malestar dels ajuntaments afectats és molt gran, i el pròxim mes de gener (any 2023) es realitzarà una mobilització a Madrid per a reivindicar les solucions a la situació que viuen els municipis costaners davant la transgressió de les platges, tot esperant siga un punt d'inflexió cap a una nova llei.

 

 

 

Josep Llàcer va participar en una de les tres meses organitzades, que va fer servir per explicar la problemàtica de les platges valleres, així com les actuacions que des de fa més d'una dècada du la Demarcació de Costes abocant arena que la mar se l'enduu. I mentrestant Tavernes, i moltes altres poblacions, estan a l'espera de projectes que solucionen definitivament els problemes i que mai no arriben a pesar de les demandes que es fan des de les poblacions que, tal com indicava Llàcer "som qui més coneixem el terme i patim les conseqüències en el dia a dia".      

La monitorització del litoral i que els ajuntaments sàpiguen què ocorre en les seues costes en cada moment era una proposta que s'afegia a  la regeneració i protecció de les costes i dels sistemes dunars, amb aportacions d'arena, la construccions d'espigons i dics exempts i d'esculls artificials a baixa profunditat, com ve demanant Tavernes va anys, de manera que es reduesca la força de l'onatge i la capacitat de la mar d'emportar-se l'arena.
 
  

  

La participació de  21 municipis en aquest "I fòrum del Ajuntaments" va deixar palesa una qüestió: el futur de les poblacions afectades, quant al turisme i quant a l'economia si falla un motor d'impuls com és el posseir una platges en bones condicions, i on els comentaris dels representants municipals foren dur contra el nou reglament de Costes.

La demanda principal dels municipis, a més de les solucions a problemes com els que pateix la primera línia de la Goleta, i que s'esdevé igualment en la costa al sud del port de València, va girar en la necessitat que el Govern de Madrid engegue un estudi que permeta reformar la Llei de Costes, que va ser qualificada de “confiscatòria i purament urbanística”, i per tant es demana un nova lli que atenga les sensibilitats dels nostres territoris i que es base en els principis de conservació d'acord amb la normativa comunitària i internacional. 


 

Els ajuntaments reunits en el fòrum van destacar la necessitat d'un pressupost dedicat específicament a l'elaboració de plans i projectes concrets, amb informes i estudis, que incorporen mesures d'enginyeria suficients, integrals i integradores de l'entorn amb el respecte als condicionants ambientals.

Els representants municipals, entre ells el regidor Josep Llàcer de Tavernes, van assenyalar que la transgressió marina afecta moltes platges, que els diners i les alternatives que els donen des del govern de l'estat és molt poc, tot i que els municipis reunits acullen milers i milers de turismes, amb els beneficis a l'economia local, i que són molts els veïns que veuen amenaçades les seues propietats i cases.

 

El fòrum va deixar clar la necessitat d'una coordinació entre administracions (institucions portuàries, Confederacions Hidrogràfiques i Costes) per dissenyar mesures que han de comptar amb els ajuntaments i associacions civils i d'ací va nàixer la proposta de creació d'un Observatori o Fòrum de Treball Municipal.

Elaboració pròpia