L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.508
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:8.695

dilluns, 14 de novembre del 2022

L'església del monestir de Valldigna recuperarà en breu el florons que decoraven les voltes del sostre

 

La Conselleria de Cultura col·locarà ben aviat els florons que manquen en les voltes de l'església del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna, segons la informació que avançava ahir diumenge el diari Levante-EMV.  (Foto superior, un dels florons en l'antic emplaçament a Benifairó)
 


Floró i detall de la decoració encara en el sostre de l'església de Benifairó
 
 
La Conselleria procedirà a reposar els 6 florons originals en el seu emplaçament monacal original, després d'haver-los recuperat de l'església parroquial de Sant Joan Evangelista de Benifairó, on serien instal·lats probablement durant l'època d'espoli dels monestir després de la desamortització de Mendizábal (segles XIX i principi del XX), com també es va traslladar a l'església de Benifairó el cancell d'entrada, malauradament desaparegut en la guerra del 1936.
 




Alguns dels florons en el temple de Benifairó abans de la retirada
 
 
Tal com en el seu dia vàrem publicar, a través de l'extinta Fundació Jaume II el Just, la Generalitat va procedir a la compra dels florons de Benifairó per reposar-los al seu lloc d'origen, amb el compromís a canvi de substituir a l'església de Benifairó per una còpia dels en escaiola, a semblança dels originals, i executar unes obres de millora en el temple parroquial en concepte de pagament dels florons.

Els treballs de retirada del sostre dels florons originals va tindre lloc en els primer mesos de l'any 2011, quan es va comprovar que l'estat de conservació no era el més convenient. Són elements decoratius construïts de fusta, decorats i pintats, amb ús de daurats de pa d'or, però amb el pas del temps estafen afectats pel corcó.
 
 
Aquest floró presentava molt mal estat de conservació (detalls davall)
 
 
 
 
 
El treball de desmuntatge ja va ser una tasca delicada, i en abaixar-los i depositar-los sobre uns bancs en la nau de l'església de Benifairó ja es comprovar que caldria un minuciós treball de restauració i consolidació de les parts afectades. Malgrat eixe mal l'estat de conservació - especialment en un, bastant greu- es va considerar que no hi hauria problemes a l'hora de recuperar-los i retornar-los al seu estat original, tasca que va realitzar  l'Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVCR+i).
 
 
 
 
 
  
Alguns dels florons després de ser desmuntats i abaixats del sostre del temple de Benifairó
 
 
El temple monacal lluirà al cap de vora dos segles de la desamortització d'aquests elements decoratius originals de les voltes, encara que no de manera completa, perquè un ha desaparegut i s'ha fet una rèplica. A les voltes de l'església monacal falten 7 florons (3 en la nau central, 2 en el presbiteri i altres 2, un a cada costat, del creuer) però a l'església de Benifairó només hi havia 6, la qual cosa ha obligat a fabricar la còpia d'un. 
 
 

Ubicació dels 3 florons en la nau de l'església i 2 del presbiteri. S'aprecia el cercle buit on estaven així com el gran floró existent en la cúpula


Els sostres de l'església monacal estava decorat per un total de 8 florons, decorats amb motius vegetals i caps d'àngels, però només queda el floró ubicat en la cúpula del creuer, potser pel fet d'estar a una altura sobre els 30 metres, i ser més difícil el seu espoli.
 
Aquest gran floró, com la resta, està construït en fusta, amb un diàmetre molt superior als 3 metres i més de 2 metres d'alçada, també estava afectat pel corcó i per forats dels perdigons de ploms que es disparaven quan era propietat privada potser per espantar les aus. Fa més d'una dècada, i aprofitant treballs de neteja en els sostre, es va muntar un gran andami dins de la cúpula i es va procedir també a la desinsectació i millora "in situ" d'aquest gegantí floró.

 
Floró de la cúpula: Vista general i detall de la decoració central
 
 
L'església del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna recuperarà per tant una part dels elements decoratius que gaudia en la seua època d'esplendor, un esdeveniment que segons el diari serà prompte, amb la qual cosa es tancarà un procés iniciat amb el 2010, quan es va acordar la compra i trasllat dels florons de l'església de Benifairó.
 
Elaboració pròpia. Les fotografies dels florons i església de Benifairó són de febrer del 2011