L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dissabte, 26 de novembre del 2022

ORATGE: Sembla ser que vénen grans canvis, i ens pot afectar la "Bèstia de l'Est", amb molta neu i fred a Europa


 
El cap de setmana, segons AEMET (Agència Estatal de Meteorologia), "serà tranquil. La setmana que ve serà freda, probablement els últims dies de novembre i primers de desembre seran els més freds des d'abril, a més el dilluns serà amb vent, la qual cosa accentuarà la sensació de fred".

Avui tindrem cels poc nuvolosos amb intervals de núvols alts i temperatures mínimes en descens, amb màximes que també baixaran en el litoral i sense canvis a l'interior.

Demà diumenge continuaran descendint les temperatures, sobretot a l'interior, mentre que el dilluns, 28 de novembre, hi haurà intervals nuvolosos i possibles precipitacions disperses i amb vent. En línies generals, les màximes a penes superaran els 20 graus en els pròxims dies.

A partir del dilluns les previsions indiquen que una gran massa d'aire molt fred podria despenjar-se cap a Europa. Per tant podem estar davant la primera entrada d'aire fred continental o siberià, la qual cosa a vegades s'ha anomenat la "Bèstia de l'Est". Imatge superior

AEMET no parla encara, com fan altres previsions, de Bèstia de l'Est però sí que destaca per a la setmana que ve una important baixada de temperatures i que aqueixes dies seran "probablement les més fredes des de principis d'abril".

 

                               Evolució atmosfèrica prevista fins el 12 de desembre (vídeo propi)
 

I que és la "Bèstia de l'Est"? 

Simplement una entrada d'aire fred continental, que de vegades pot ser d'origen siberià, que transporta aire molt fred des de Rússia, on a l'hivern les temperatures descendeixen molt.

Perquè puguen arribar a Europa, han de complir-se diversos condicionants. En primer lloc, que sobre el territori rus la cobertura de neu siga elevada, cosa que ja ocorre, en segon que sobre aqueixa zona l'atmosfera s'estabilitze, atés que una massa d'aire estable, a l'hivern, afavoreix que la temperatura descendisca. A l'haver poca radiació solar i existir cobertura de neu, no es pot acumular calor. És alguna semblant, però a l'inrevés, al que passa quan l'aire s'estabilitza a l'estiu sobre la nostra península, s'inicia el procés que nomenem "el forn ibèric".

I una altra molt important és que un potent anticicló de bloqueig es forme i situe entre Rússia i Escandinàvia, la qual cosa crea un corredor de vents del nord-est que espentaran la massa freda russa sobre Europa i Espanya. Si, a més, es forma alguna borrasca al Mediterrani, el corredor s'intensifica.

Algunes d'aquestes entrades fredes han sigut històriques i molt destacades, com és el cas de la famosa "siberiana" de 1956, que al febrer d'aquest any va deixar Espanya amb temperatures generalitzades sota zero, fins i tot pel dia. 

La configuració atmosfèrica a Europa comença a ser favorable per a una entrada d'aire fred continental. Ara mateix, un potent anticicló se situa sobre unes estepes russes que tenen bastant neu. L'aire s'està refredant en capes baixes, i només és qüestió que les "peces"  es col·loquen adequadament.

Són previsions i parlem encara de terminis llargs, i les prediccions... prediccions són. És segur, segur? No. És probable? Els patrons atmosfèrics i les tendències semblen apuntar a una possibilitat, prou rellevant, que es puga donar aquesta situació, a partir del cap de setmana vinent i fins la Puríssima. Estarem atents.

 Per l'elaboració de l'oratge ens basem en distintes fonts: les informacions d'AEMET, AVAMET, eltiempo.es, meteopoble, meteovigo, Meteociel, Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant, entre d'altres i n'agafem unes o altres segons els casos.