L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR : 1.642
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 8.395

dimecres, 9 de novembre de 2022

L'Ajuntament licita el tancament i la habilitació del Centre d'Interpretació Bolomor per 160.000 euros

Imatge d'arxiu del centre d'interpretació Bolomor

 L’Ajuntament de Tavernes ha licitat l’execució del projecte denominat “Tancament i habilitació de l’àrea d’activitats i espai d’arqueologia de la Cova de Bolomor – Fase 1” per un valor estimat del contracte de 160.042’65 euros, impostos inclosos, segons es pot consultar en la Plataforma de Contractació del Servei Públic (PCSP).  La presentació d’ofertes es pot efectuar fins el pròxim dia 22 i, després de l’adjudicació de l’obra, es contempla un termini de 4 mesos per a l’execució.

El projecte proposat des de la regidoria d’Obres pel regidor de Compromís Josep Llàcer, pretén satisfer les necessitats per a la divulgació i promoció de les activitats relacionades amb el jaciment paleolític de la Cova del Bolomor.  En una segona fase, es pretén completar les obres de manera que s'arribaran als 350.000 euros d'inversió. 

 

L’obra s’executarà en les parcel·les que són propietat municipal, i que formen un gran espai, separat per diferents plataformes que es connectarà mitjançant rampes perquè totes siguen totalment accessibles.

 

Plànol de la Fase 1

 

El projecte, redactat segons les indicacions del departament que dirigeix Josep Llàcer,  està redactat per al clos i l'habilitació de l'àrea d'activitats en l'espai d'arqueologia de la cova Bolomor. La parcel·la, situada als peus del barranc de Bolomor i pròxima al jaciment arqueològic,  fa que siga l’enclavament més adequat per a l'ús al qual es destina. El camí de la Ombría és un dels camins rurals principals que discorre pel límit sud del municipi, asfaltat i amb amplària adequada permet un adequat accés a la zona.

 

Les actuacions del projecte, que es poden consultar en detall,  defineixen els treballs que calen per a fer en aquesta 1a Fase una obra d’habilitació parcial del àrea de activitats, donar solució a la demanda d’accés i facilitar les activitats en el entorn de la cova. La intervenció busca el condicionament del terreny, arbratge i jardineria així com la instal·lació de mobiliari per tal d’anar fent realitat l’objectiu de transmetre a la societat actual i esdevenidora no únicament l'activitat que és desenvolupa en el jaciment arqueològic, sinó també un ús lúdic-cultural sobre els diferents períodes de la prehistòria.

 

Projecte total Fase 1 + Fase 2

 

 

Alguns dels detalls que es poden llegir en l’extens projecte que publica la PCSP indiquen l’execució d’un nou clos perimetral mitjançant murs tradicionals de pedra vista amb morter, es realitzarà tota la instal·lació elèctrica per a dotar d'il·luminació el recinte, mitjançant la instal·lació de balises i sistemes d'il·luminació led en els bancs i en els recorreguts projectats. Així mateix s'instal·larà un centre de transformació en l'exterior de la parcel·la per al subministrament de energia elèctrica al lloc i s’actualitzarà el sistema de reg per degoteig segons el nou esquema de jardineria proposat en el projecte.


Altres detalls són la millora de la coberta del porxo actual, que es condicionarà perquè evacue l'aigua correctament, amb una nova impermeabilització i l'execució d'una nova gàrgola, així com un sistema anti intrusió per a dissuadir de possibles actes vandàlics i evitar possibles danys en el recinte.

 

 

Coberta del porxo actualment

 

 

El mobiliari, de colors acordats al paratge, és dissenyarà per a afavorir i garantir la distribució de les àrees i activitats i flexibilitzar els espais. Seran, en general, elements mòbils realitzats amb materials lleugers i sostenibles.

 

Les diferents zones comptaren amb elements de mobiliari dissenyats per a la recreació de la cova, amb elements estructurals, formigons i pintures especials per a les activitats lúdiques, pèrgoles i mobiliaris diferents. Tots els elements i dependències s'adaptaren i compliran amb els requisits de la normativa d'accessibilitat per a atenció al públic.

 

Elaboració pròpia segons la PCSP