L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dijous, 10 de novembre del 2022

Les Corts aproven la nova llei Valldigna, impulsada per Compromís, sobre els usos, funcions i promoció social i cívica del monestir. Vídeos del debat d'ahir.



Les Corts Valencianes han aprovat avui la nova
llei del "Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna", impulsada per Compromís, i que es va debatre en la sessió d'ahir. Els alcaldes de la Valldigna (foto superior) han estat avui a les Corts Valencians per assistir a l'aprovació definitiu de la llei.
 

 

Va ser ahir dimecres quan, a les Corts Valencianes, es va debatre la nova llei, essent la diputada Nathalie Torres, de Xeraco, qui va defensar en les seues intervencions la llei on, en una primera intervenció va defensar el text i en la segona va respondre les intervencions de l'oposició, especialment a VOX,  l'únic que ha dit que votarà en contra.

 

 

Les Corts Valencianes aproven la llei Valldigna

La nova llei aprovada avui per les Corts Valencianes, presentada per Compromís, compta amb el recolzament i vots de Compromís, que presenta la iniciativa, el PSOE, Unides Podem, PP i Ciudadanos. L'ultradreta de Vox s'ha manifestat en contra.

La nova llei de Valldigna naix després del fracàs de la Fundació Jaume II el Just i dels diversos escàndols del PP valencià - el seu funcionament va ser investigat dins del cas Taula contra el PP- cosa que va obligar a la Generalitat a liquidar la fundació.

Compromís va presentar després una proposta de llei per una nova Llei Valldigna, amb la qual cosa es va iniciar un procés durant el qual s'han pogut presentar esmenes al text per Compromís i que va comptar amb el vistiplau dels quatre pobles de la Valldigna representats en els seus alcaldes. 

La llei indica que es modifica l’Alt Patronat del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna, se n’amplien les funcions, a fi de promoure  la funció social del monestir com a espai cívic, institucional i cultural de la ciutadania valenciana, al temps que s’hi afegeixen preceptes com el reconeixement del Dia de la Valldigna en la seua data fundacional, o la creació dels Premis Valldigna.
 
 

 

La nova llei regula la gestió i usos del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna com a espai cultural i centre d’investigació,  preservació  i difusió del patrimoni  i de la història del poble valencià i estableix la funció social del monestir com a espai cívic, institucional i cultural per als pobles de la Valldigna i per al conjunt  de la ciutadania valenciana.

Igualment es remarca l'especial  protecció que l’article 57 de l’Estatut d’Autonomia atorga al monument com a bé d’interès cultural (monument historicoartístic pel Decret 1777/1970).

La liquidació de l'antiga fundació ha obligat a crear un nou òrgan gestor que segons l'article 4 tindrà com a nom "Consell Rector del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna", un òrgan que serà col·legiat  i "encarregat de vetlar per la conservació,  restauració i millora  del recinte monumental, com també de l’establiment  i del foment de les activitats culturals, formatives, educatives  i científiques relacionades amb el reial monestir  i el patrimoni cultural valencià".

 

   

 El Consell Rector substitueix la Fundació Jaume II el Just 

Aquest òrgan queda explicat a l'article 5 i 6, on s'indica que queda adscrit a la Conselleria  de Cultura, però tindrà la seu al monestir, a la localitat de Simat, exercint les competències en "el recinte monumental del monestir  i el seu entorn de protecció, sense perjudici que algunes activitats puguen tenir lloc fora del recinte cenobial".

El Consell Rector, en base a l'article 7, estarà integrat pel president/a de la Generalitat, que n’exercirà la presidència  d’honor i el titular de la Conselleria de Cultura, però allò més interessant és la presència en el consell dels quatre ajuntaments de Valldigna (Barx, Benifairó, Simat i Tavernes) i "d’entre aquestes, la Mancomunitat de la Valldigna, a través dels seus òrgans, podrà  triar una persona representant, sense que això genere cap dret extraordinari en el si del Consell Rector"

El Consell Rector es completa amb el president/a del Consell Valencià de Cultura, la persona  titular de la direcció general de l’Institut Valencià de Cultura i tres representants de les universitats públiques valencianes, de reconegut prestigi professional en l’àmbit de la història, el patrimoni cultural o la conservació  i restauració  de béns culturals, a proposta de la conselleria  competent en matèria de cultura.

 

 

  

Institucionalització del Premi i Dia de la Valldigna

Per últim la llei institucionalitza al seu article 11 la celebració del Dia de la Valldigna, establida en el 15 de març, data de la fundació del monestir pel rei Jaume II el Just, amb "el programa anual d’activitats  i el pressupost corresponent  la celebració d’actes que commemoren aquesta efemèride".

També en l'article 12 s'estableix la creació del "Premi Valldigna" per a ·distingir les persones físiques i/o jurídiques o administracions públiques que hagen destacat per dur a terme accions de protecció, recuperació  i promoció del patrimoni cultural valencià".

Aquest premi es lliurarà dins dels actes del Dia de la Valldigna i va substituir el fins ara "Premi Amic de la Valldigna" amb una finalitat semblant però que atorgava la mancomunitat valldignenca.

Elaboració pròpia