L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dissabte, 27 de març del 2021

HORARI D'ESTIU: A les dues hores de la matinada de diumenge, cal avançar el rellotge una hora, a les tres


Aquest cap de setmana cal canviar l'hora i més en concret a les dues de la matinada de demà diumenge quan caldrà avançar les busques del rellotge fins a les tres. És el moment que ens adaptem a l'horari denominat "d'estiu" i serà una acció amb la qual li restarem una hora de durada a la nit del diumenge i complirem una directiva de la Unió Europea sobre el canvi d'hora que afecta tots els estats membres.

Sempre s'ha dit que aquest avançament del rellotge, com després a la tardor vindrà l'endarreriment, es fa per aprofitar més les hores de sol, amb la qual cosa hi ha un estalvi d'energia en no usar tant la llum artificial i que pot suposar a les cases una rebaixa del 10% del rebut domèstic.
 
Generalment a l'hemisferi nord el canvi d'hora comença l'últim diumenge de març o el primer d'abril, i es retarda el rellotge una hora el darrer diumenge d'octubre.

L'horari d'estiu (també denominat DST, Daylight saving time) el va inventar el neozelandès George Vernon Hudson l'any 1895, però va ser a Alemanya es va iniciar durant la Primera Guerra Mundial  per tal d'estalviar carbó. Molts països la van posar en pràctica despres de la crisi del petroli del 1973 per aprofitar la llum diürna i estalviar energia.

El govern franquista el març del 1940 va considerar la conveniència "que l'horari nacional vagi d'acord amb el d'alguns altres països europeus" i el 16 de març, a les vint-i-tres hores, es va avançar una hora el rellotge i Espanya va passar a l'hora central europea o CET (el fus horari que va una hora endavant respecte del temps universal coordinat o UTC) que l'Alemanya nazi havia imposat a tots els territoris ocupats a Europa amb un horari diferent.

En acabar la guerra tots tornaren a l'horari corresponent, excepte Espanya, que manté el CET.  La denominada "Comissió per la Racionalització dels horaris a Espanya" fa campanya per canviar l'hora a la que ens correspon segons el fus horari, que seria la mateixa que Portugal, Anglaterra i les Canàries, i que es la que li correspon a Espanya per la situació geogràfica. .