L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.283
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:7.625

dilluns, 8 de març del 2021

Declaració Institucional de l'Ajuntament amb motiu del "Dia Internacional de la Dona"

 
La següent declaració institucional  està inclosa en un dels punts de l'ordre del dia del ple  que avui celebrarà l'Ajuntament a les 20 hores

Introducció
 
La Federació Valenciana de Municipis i Províncies, a les quals pertany el nostre Ajuntament, reitera el seu compromís i reivindicac amb els drets laborals i socials de les dones, reconegut internacionalment i nascut des del feminisme com a reivindicació per la igualtat i l’equitat entre dones i homes.
 
El 1910 es va establir el Dia Internacional de la Dona Treballadora i després de 111 anys, el moviment en defensa dels drets de les dones més viu que mai. També enguany celebrem el 90 aniversari de la consecució del vot de les dones
 
Al País Valencià la defensa dels drets de les dones sescampa per tot arreu i s’exerceix a tots els àmbits socials i cívics per dones i homes que, amb tarannà feminista s’impliquen, estenent el feminisme i la igualtat per tots els llocs.
 
Les accions eixamplen i milloren la vida de totes les persones, garantint els drets de ciutadania i, en especial de les dones per aconseguir una igualtat reial i efectiva, impulsant canvis socials estructurals per la inclusió social. Les polítiques d’igualtat busquen impulsar una societat plural i diversa, on els drets de les persones i la seua autonomia siga el centre de les polítiques. Perseguim una societat complexa, rica i diversa on cuidar, curar i criar siguen els eixos de la vida econòmica, social, política i familiar.
 
Enguany, el 8 de març serà diferent per la pandèmia mundial i no podrem eixir als carrers a manifestar-nos. I per això, la lluita pel feminisme i la igualtat, la lluita pels drets de les dones és més necessària que mai.  L’impacte de la COVID-19 en les dones és major en el nombre total de casos malgrat que la prevalença és més alta en homes.  
 
 
Factors que tenen el seu origen en aspectes relacionats amb els rols de gènere i amb la precaritzac cap a les tasques de sosteniment de la vida que fan majoritàriament les dones.  Són entre altres:
 
-Les dones suporten una major rrega de treballs precaris i d’economia submergida, un treball invisible i no pagat que s’ha evidenciat encara més en la pandèmia.
 
-Les  dones  estan  majoritàriament  en  la  primera  línia  del  treball  de  cures  i  atenció sociosanitària,  tant  en  el  treball  de  cures  remunerat,  com  a  aquell  no  remunerat  i especialment invisibilitzat.
 
-El rol de cuidadora assignat a les dones posiciona les professionals sanitàries en la primera línia  d’atenc i  resposta  a  la  malaltia,  especialment  les  infermeres  i  les  auxiliars d’infermeria i geriatria, també el personal de neteja dels centres socio-sanitaris.
 
-La saturac del sistema sanitari va comportar, entre altres, que en les primeres setmanes de pandèmia, les dones no pogueren estar acompanyades en el part.
 
-Les dones han patit una doble rrega laboral, la de combinar el teletreball amb l’atenc de majors i criatures, especialment en els confinaments.
 
- En el cas de dones que han hagut d’anar a treballar presencialment, tota aquesta situac s’ha agreujat i ha posat de manifest que la conciliac se sustenta en gran mesura en les esquenes de les mares i també en les àvies, que en pandèmia han hagut de deixar de prestar aquest suport indispensable.
 
-  Per últim, la violència de gènere s’ha intensificat durant el període de confinament. La convivència confinada amb els seus maltractadors i la imposic del distanciament social, ha incrementat en un 70% latenció dels centres Dona 24hores.

Des dels ajuntaments, que som la primera porta a la ciutadania de les polítiques públiques, hem de fer un major esforç per contribuir a la igualtat real entre dones i homes, donant suport a les propostes digualtat per millorar la vida de les persones, de totes les persones.
 
És per això que proposem els següents ACORDS

 
PRIMER: Convidar a la ciutadania a reivindicar un futur sense discriminac per raó de gènere i/o  sexe,  on  homes  i  dones  formen  part  de  la  nostra  societat  en  igualtat  de  drets  i responsabilitats. Reconeixem que la desigualtat es fonamenta en creences i comportaments amb base estructural diversa, i assumim la importància de promoure accions formatives i de sensibilització social.
 
SEGON: Insistim en la necessitat d'intensificar des del municipalisme polítiques d’igualtat de cacter  interseccional  i  transversal,  (des  de la  mobilitat,  atenc  a col·lectius  vulnerables, coeducac i  conciliació,  fins  a  infraestructures  i  esport)   i  a  dotar-les.  econòmicament mitjançant l'elaboració de pressupostos amb perspectiva de gènere
 
TERCER: Donem suport a les dones que viuen en l’àmbit rural i augmentar els esforços en el desenvolupament de polítiques encaminades a fomentar l'ocupac i l'emprenedoria, l'educació per a la igualtat de oportunitats en aquest àmbit especialment.
 
QUART: Manifestem la importància d'aplicar i implementar la normativa vigent en matèria d'igualtat retributiva entre dones i home
 
CINQUÉ: Reclamem, en l’actual àmbit de crisi sanitària, la ratificac del Conveni 189 de la OIT (Organitzac Internacional del Treball) per a la dignificació del treball a la llar i les cures.
 
SI: Reconeixem les iniciatives i accions del feminisme i assumim, com a pròpies, les esferes d'especial preocupac que afecten a les dones: pobresa, educac i capacitació, salut, violència, conflictes  armats,  economia,  poder  i  presa  de  decisions,  mecanismes  institucionals,  drets humans, mitjans de comunicació i medi ambient.
 
SETÉ: Reafirmar el nostre compromís amb la igualtat de tracte i d'oportunitats i amb el  ple establiment d'una igualtat real i efectiva.
 
VUI: Reclamem la necessitat de dotar les entitats locals dels mitjans necessaris per a dur a terme les competències en matèria d’igualtat i garantir l'impuls d'actuacions que contribueixen a la convivència, el progs i el desenvolupament social i econòmic sostenible.
 
 
Nota: hem resumit la introducció.