L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dijous, 30 d’abril del 2020

Coneixem el patrimoni natural i paisatgístic de Diània (l'antic Regne de Taifa de Dènia), que incloïa la Valldigna

  
El mes de febrer del passat 2019, l'escriptor Just I. Sellés va presentar a la Biblioteca el seu llibre "Diània Terra Nostra", un viatge fotogràfic pel patrimoni natural i històric a través de fotografies del que avui dia denominem "les comarques centrals".  Potser, i així ho pensen molts estudiosos, caldria dir Diània recuperant la denominació que històricament, i durant temps es va donar al territori al qual pertanyia l'actual Valldigna, abans valls d'Alfàndec.

Son terres que al llarg de la història han rebut noms diversos: Contestània, la Muntanya, Governació de la Muntanya, Comarques de les Muntanyes Governació de Xàtiva, però que en realitat majorment abracen l'antic regne Taifa de Dénia i que per als estudiosos composen un país definit paisatgísticament, una bioregió amb característiques botàniques i geogràfiques comunes, com a serres de la prebètica.




El nom Diània deriva de l'antiga denominació Diànium i forma una unitat geogràfica, botànica i fins i tot lingüística, car tots els 173 pobles que la formen parlen valencià.

Ara ens ofereix el vídeo, que com el llibre, plasmen tot aquest territori, els més bells racons de cada zona. Un vídeo per a gaudir, per a contemplar i conéixer el patrimoni paisatgístic de les nostre terres, les que encertadament Joan Pellicer va popularitzar com a Diània.

Poseu-vos uns auriculars, alceu el volum i deixeu-vos portar per la música. Pareu també atenció a la recitació del poema del principi i final del audiovisual, perquè hi trobareu l'essència de la nostra terra.