L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimarts, 14 d’abril del 2020

14 d'abril, Dia de la República


Era també un dimarts, 14 de abril, però de l’any 1931 quan el rei Alfonso XIII, besavi de Felipe VI, abandonava Espanya i es proclamava la II República. Sense aldarulls, ni alçaments militars, sense disparar cap tret, sense vessar cap gota de sang es produïa un canvi de sistema política i de regne, Espanya es convertia en una república.

Al llarg d’eixa dia s’esdevingueren fets distints derivats dels resultats electorals de l’anterior diumenge, el dia 12, quan a tota Espanya guanyen les forces d’esquerra, fins i tot a les grans ciutats. Tot això desencadenaria un darrer fet: Alfonso XIII va comunicar a primeres hores de la vesprada que abandonava Espanya.

Antonio Machado escriuria que "la República había venido por sus cabales, de un modo perfecto, como resultado de unas elecciones. Todo un régimen caía sin sangre, para asombro del mundo”. 

Ja més tard, en unes reflexions escrites en plena guerra civil, escriuria: "Unos cuantos hombres honrados, que llegaban al poder sin haberlo deseado, acaso sin haberlo esperado siquiera, pero obedientes a la voluntad progresiva de la nación, tuvieron la insólita y genial ocurrencia de legislar atenidos a normas estrictamente morales, de gobernar en el sentido esencial de la historia, que es del porvenir. Para estos hombres eran sagradas las más justas y legítimas aspiraciones del pueblo; contra ellas no se podía gobernar, porque el satisfacerlas era precisamente la más honda razón de ser de todo gobierno".

Tots els anhels, tot l’esforç, tots els somnis de llibertat d’un poble que volia avançar cap a una societat millor, cap a una democràcia avançada s’ensorraren a poc a poc a partir del 18 de juliol del 1936, amb un alçament militar que convertiria Franco en “Caudillo de España por la gracia de Dios”, no pels vots del poble. 

Els fets històrics i les paraules de Machado no són cap fake news