L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dimecres, 29 d’abril del 2020

La Safor-Valldigna molt ben situada per poder avançar en el desescalat del confinament



L'àrea sanitària de la Safor-Valldigna (sense oblidar que inclou a 10 municipis de la Vall d'Albaida) és una de les de menor incidència de la Covid-19 al País Valencià. En concret, és la quarta àrea del nostre territori amb menor incidència o taxa (133’9) per 100.000 habitants, i és la de menys si fem referència només a la “província” de València.

En aquest context cal indicar que les tres àrees valencianes amb menor taxa es troben a la “província” d'Alacant: Orihuela, amb 82,1 positius per cada 100.000 habitants, Elx-Crevillent amb 101 i Dénia amb 118,8.

Les dades són importants perquè el Govern valencià prepara el desconfinament convençut que els requisits del Ministeri de Sanitat  els complirà i els valencians/es podrem  avançar en els terminis anunciats ahir dimarts pel govern de l'estat.

El Consell (govern valencià) vol presentar una proposta diferent: que  la planificació del desconfinament es faça al nostre territori per departaments/àrees de salut i no per províncies com ha proposat el govern de Madrid.  El Consell argumenta qüestions que són de pura lògica: Són els departaments/àrees de salut  qui tenen les dades (llits UCI, nombre de contagis, focus, test...) i en el cas valencià algunes  àrees són interprovincials. 

També s'ha de recordar que  les normes/instruccions del govern de Madrid deixen oberta la porta al fet que el Ministeri de Sanitat accepte propostes dels governs autonòmics que modifiquen la seua norma general. I és ací on  la Generalitat vol fer valdre la seua proposta.



A favor juga també la preparació valenciana davant possibles rebrots: Les UCIs valencianes estan al 46% d'ocupació, tenim preparats tres hospitals de campanya (un per província, per a casos de rebrot) i tenim una economia que necessita d'ingressos perquè l'infrafinançament que patim els valencians des de Madrid es fa notar molt més ara.

Si la Generalitat aconsegueix que el desconfinament siga per departaments, la Safor-Valldigna està molt ben posicionat: som el quart al País Valencià, I seguits per Xàtiva-Ontinyent i la Ribera, que per limitar amb l'àrea de Dénia, dibuixa com veieu en el mapa una gran àrea valenciana on el desescalament es pot efectuar abans.

 No obstant, a aquesta situació sanitària s'han de sumar mesures estrictes  de protecció en el treball, el comerç i la millora del transport públic per a evitar situacions de aglomeracions en aquests. 

La situació com es veu és complexa i s'ha d'abordar sense presses, amb la total confiança en què és possible desescalar sense caure en una recaiguda que tire al trast el que ens ha costat aconseguir després de set setmanes de confinament (que duem per ara).

- El quadre el publica Valencia-Plaza segons xifres de la Conselleria de Sanitat.
- El mapa és oficial de la Conselleria de Sanitat. Nosaltres hem acolorit les zones que parlem a l'article.
- Tota la informació que publiquem és verídica, no és cap fake news