L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dimarts, 28 d’agost del 2018

Els arqueòlegs localitzen les primeres restes humanes de la fossa comuna 112 de Paterna



 Carmen Gómez, presidenta de l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa Comuna 112 de Paterna" ens ha confirmat l’aparició a última hora de divendres dels primers ossos (un crani, un peu i un braç) moment que recull la fotografia superior. Les primeres restes van aparèixer després de la retirada dels primers fragments de calç, que són els que evidencien que la localització de la fossa és la correcta i davall estaran les restes dels cossos.



Avui dimarts, Carmen Gómez, com a presidenta i en representació dels familiars de l’associació,  la diputada de memòria Històrica de la Diputació, Rosa Pérez, i Miguel Mezquida, l’arqueòleg director dels treballs de la fossa 112 acudiran al jutjat de Paterna per denunciar l’aparició en la fossa de cossos amb trets de gràcia, la qual cosa suposaria delicte per “crims de lesa humanitat.


El fet d’haver trobat un crani amb el tret de gràcia fa que es denuncie el cas davant del jutjat de Paterna per tal que la justícia determine que és un crim contra la humanitat que no prescriu, i poder continuar l’exhumació. Això faria que aquesta setmana  fóra de transició i es confia a començar la setmana que ve.


Un altre tema que es desconeix és la profunditat que té la fosa, i que marcarà fins on arribarà l’excavació. En aquest aspecte, Carme Gómez recordava que en la fossa 128 s’esta arribant a una profunditat de 5 metres i apareixen més cossos, i comentava que les fosses tenen normalment 2x2 metres i la profunditat depèn dels cossos dipositats.


Fossa 128, fins a 5 metres de fondària

A la fossa 112 hi ha dues saques d’afusellats i segons les dades i la documentació que coneixen indiquen que hi ha unes 100 persones, entre elles dotze vallers enterrats, afusellats pel règim de Franco en acabar la guerra civil, cas de l’alcalde república de Tavernes Vicente Gómez Marí, afusellat el 9 de desembre del 1940 sense haver comés cap delicte de sang, simplement per haver estat polític i alcalde. Aquests afusellats formen part de les  2.238 persones assassinades que hi ha a les fosses de Paterna.

Com recorda la seua néta Carmen Gómez, l’afusellament estava previst per al dia 8, però en ser la Puríssima i no s’afusellava en festa nacional, es va retardar un dia.  També ha recordat com la seua iaia va buscar ajuda en determinades persones del poble, però la resposta va ser que tot estava decidit i no es podia fer res. Cal recordar que l’alcalde Vicente Gómez va donar la cara per prou veïns de Tavernes, i els va evitar alguna situació de perill i,  fins i tot de mort, en els temps tumultuosos dels anys de guerra.


Els familiars dels represaliats pel regim de Franco estan aquests dies presents a Paterna, atenent altres familiars, a la premsa i a persones que s’hi acosten per solidaritzar-se, i en alguna ocasió ajuden portant algun cabàs amb terra de les excavacions. Un fet a destacar, com comentava la presidenta Carmen Gómez, és el ressò mediàtic que està tenint a tot arreu d’Espanya i moltes ràdios i televisions s’han ocupat del tema amb entrevistes en directe.


Tot un treball exhaustiu amb un objectiu clar i definit: recuperar la memòria i la dignitat com a persones d’aquestes 100 persones afusellades i fer que descansen al costat dels seus, en el poble on nasqueren i visqueren.

1 comentari:

PER L'ESQUERRA I PEL PAÍS ha dit...

Fa molts anys jo creia que es tenien que treure tots els cossos de la gent assassinada en el franquisme i posar-los en nínxols amb les famílies. Ara mateix la meua opinió ha canviat un poc: la seua sang va dignificar el lloc on jeuen i no és necessari treure a tothom de les fosses, a no ser que les famílies així ho desitgen, perquè seria esborrar proves forenses del gran genocidi comés durant la dictadura. Allò que s'està fent a Paterna em sembla genial i és que, a part d'identificar els cossos, s'alça nota judicial i així queda constància de la mort de la persona trobada. Esperem que algún dia es puga jutjar al Règim feixista que va omplir de sang els carrers de tot el país; mentre, com cantava el Lluís Llach: "Que en la mort us persegueixin les nostres memòries!!"