L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.158
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 10.560

dilluns, 27 d’agost del 2018

L'equip investigador de Bolomor, dirigit per Josep Fernández, inicia la 30ena campanya d'excavacions



La 30ena campanya d’excavacions en la Cova del Bolomor s’ha iniciat dirigida per Josep Fernández i tindrà una durada d’un mes. En la campanya d’enguany participaran distribuïts en dos torns més de 40 investigadors, entre ells doctors, llicenciats i estudiants, de diferents universitats i centres de recerca nacionals i internacionals. Actualment ja treballa en el jaciment el primer equip amb una dotació de 25 investigadors (foto superior).

Les excavacions en el jaciment es desenvolupen de forma sistemàtica des de 1989 com a part de les intervencions anuals del Servei de Recerca Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València i amb el permís de la Consellería de Cultura de la Generalitat Valenciana.

El director Josep Fernández ha confirmat que entre els objectius de la campanya està la finalització de l’excavació iniciada fa 5 anys d’un dels nivells més significatius de la seqüència estratigràfica del jaciment: el nivell XIII.

Bifaç "Vilanova". Compareu la grandària amb la mà (2016)

El nivell XIII correspon a una cronologia superior als 200.000 anys d’antiguitat i de temps càlid a la Valldigna. Aquesta circumstància propiciava la presència d’una nombrosa fauna i, com no, la possibilitat de la seua cacera amb la qual cosa es va afavorir la presència de l’home de Neandertal.  En la campanya del 2017 es va documentar la presència esporàdica de grups humans que van utilitzar la cavitat.

Aquest nivell s’excava en extensió des de fa 5 anys i l’objectiu d’enguany serà continuar amb els treballs d’excavació en extensió en l’àrea situada més al nord del jaciment, on fa dos anys es va recuperar un bifaç en calcària, que constitueix una de les peces més significatives entre les recuperades fins al moment en el jaciment.

Restes cranials dels nivells superiors (2016)

A més de les restes de fauna i d’indústria lítica tot apunta a una possible localització de més “foguers” en aquest nivell. No s’ha d’oblidar oblidar que fa uns anys, en uns treballs previs realitzat en la base del mateix nivell,  en un altre punt de la cova, ja se’n van trobar.


Aquest nivell ha proporcionat a més, en anteriors campanyes, un caní superior d’individu adult masculí i dues estructures de combustió amb una cronologia de 235.000 anys, que es troben entre les més antigues d’Europa.

L’equip  continuarà amb els treballs d’excavació dels nivells més recents del jaciment, que fa dos anys van proporcionar quatre restes cranials humans amb una antiguitat de 130.000 anys (vore foto superior).