L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dijous, 1 de desembre del 2022

La reposició d'arena a les platges valleres, l'ampliació del port de València i l'afecció al litoral del sud



La Demarcació de Costes continua la segona actuació d'enguany de reposició d'arena en les nostres platges, en el treball que seria un complement de l'actuació del passat mes de juny i principi de juliol i  que es va aturar en arribar a la plena temporada turística.
 

Ara mateix els treballs que s'executen, que podríem considerar com una segona fase, es troben amb la dificultat del rosari de temporals que venen afectant la nostra costa des del passat octubre i, encara que no són d'efectes tan greus com altres DANA, si que estan posant moltes través a que es consolide la reposició. 
 
 
 
De fet, i com es pot observar a la Goleta, els anteriors abocaments realitzades recentment, encara no feia un mes, foren minvats pels embats de la mar en els temporals que hem patit les darreres setmanes. Això va obligar al regidor d'Urbanisme i Obres, Josep Llàcer, tot i que la reposició d'arena ja havia acabat a la Goleta i s'estava actuant en la Platja de Tavernes, a gestionar amb els responsables de Costes nou una nova reposició, que és la que es du a cap ara mateix a la Goleta.

Ara s'anuncia uns dies de temporal, amb vent de gregal i llevant, i en eixes circumstàncies cal esperar que de nou part de l'arena dipositada desaparega, cosa que ningú no desitja.

Com hem dit en algunes ocasions i sempre arreplegant les manifestacions de la Demarcació de Costes, la reposició d'arena ara és necessària i més mentre el projecte definitiu actualment en estudi i redacció, no entre en la fase d'execució. Costes té clar i així ho diu sempre, que l'arena dipositada actua com a primera línia de defensa del litoral i els edificis, i per tant, continua aquesta tasca.

 

 

Reposar arena i més arena, que els temporals s'enduu, no és ni serà mai la solució i cal anar més enllà, al projecte definitiu, i de manera urgent. Les platges del sud de la província de València, tenen un problema greu per la transgressió marina i la pujada del nivell de la mar Mediterrània, una mar interior i quasi completament tancada que està patint de forma evident els problemes del canvi climàtic i l'escalfament global.

L'ampliació del port de València no beneficiarà, al contrari, les platges del sud

I a aquest problema, es poden afegir prompte els derivats de la anunciada ampliació nord del port de València, sobre la qual avui podem llegir en la premsa que només el veu amb bons ulls sectors del PSOE i que és rebutjat per l'alcalde de València, Joan Ribó, i Compromís per tal com afectarà negativament l'Albufera i les platges del sud del port. Quan es parla de les platges del sud s'indiquen les ubicades fins a pràcticament el cap de Cullera (Saler, Perelló, Sueca...), però després hi ha les nostres i les de la Safor que també amb seguretat es voran afectades.

 

 

Perquè, si com es diu, l'ampliació del port de València posa més través a la circulació d'arena i a la seua reposició natural cap al sud, és lògic pensar que els efectes col·laterals del tall dels corrents d'arena marins cap al sud afectarà les platges de Tavernes i a la resta de la Safor.  No bufen massa bons vents amb eixe projecte per a la costa sud de la província valenciana, un projecte amb molts dubtes i molts rebutjos en considerar que els informes mediambientals i d'afecció no són actuals ni acordats amb el 2022 i el canvi climàtic

I mentre això s'esdevé, continua sense resposta la proposta presentada a Costes pel govern de Compromís en la passada legislatura i fins la solució definitiva, tot i que el tema es va tractar també en el Senat: habilitar uns esculls subterranis amb malla geotèxtil que facen de barrera paral·lela a la nostra costa vallera i que retinguen l'arena i així que després siga la mateixa mar qui la torne cap a la platja.
 
 
Elaboració pròpia: fotografies del 30 novembre.