L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dissabte, 24 de desembre del 2022

Mara Aranda publica "Sefarad en el cor de Grècia", tercer volum sobre la música sefardita de la Diàspora

 


Mara Aranda, directora del Centre Internacional de la Música Medieval que teu la seu al Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna, ha publicat "Sefarad en el cor de Grècia", tercer volum de la pentalogia sonora que revaloritza la cultura sefardita, forjada tant en el solar ibèric com en les diferents geografies de la Diàspora.

Els dos primers volums de la col·lecció van ser guardonats amb el títol al "millor disc europeu" per la Transglobal World Music Chart, en els seus respectius anys de llançament. Mara Aranda és la intèrpret de música sefardita espanyola més internacional, després de més de tres dècades treballant entorn dels repertoris històrics.

El llegat ha estat transmés a través dels segles en aquestes cançons, de generació en generació, en boca de les dones que van ser les custòdies d'aquestes. Cants que viatgen en l'expulsió, amb les seues portadores, i ara realitzen aquest camí de tornada, amb les influències i préstecs lingüístics d'aqueixos altres llocs d'assentament, al seu origen: Sefarad

Els estudis per a dur a terme aquest treball l'ha portada a viatges de residència a Salònica (Grècia), Istanbul (Turquia) i Jerusalem (Israel), per a informació necessària per a completar el treball musical, que no pot entendre's deslligat del seu context històric i cultural.

Aquest és un disc sens dubte que part del record de les vivències, que encara que no viscudes en carn pròpia, conserven els descendents dels sefardites expulsats d'Espanya. Els investigadors de la cultura sefardita han destacat el valor del treball realitzat en aquesta sèrie de discos que tracten de recuperar cançons inèdites o escassament interpretades i que són patrimoni de la Humanitat.