Benifairó podria renunciar a la subvenció de 150.000 euros que li ha concedit la Generalitat per a obres de recuperació i consolidació de ruïnes del castell de Marinyén. La causa d’aquesta renuncia és que l’Ajuntament de Benifairó, cas de acceptar-la finalment, haurà de dedicar més de 300.000 euros del 1'5 milió aproximat del pressupost municipal per a completar el cost del projecte presentat a la Generalitat per obtindre la subvenció, segons les bases de la convocatòria.
La notícia de la
possible renuncia l’avançava ahir dimecres el diari Levante-EMV, que igualment esmentava
alguns casos semblants en la nostra comarca. I si parlem de “possible renúncia”
és perquè el director general d’Administració Local, segons publica el mateix
diari, s’ha posat en contacte amb els Ajuntaments per tal que no renuncien,
oferint-los la possibilitat de modificar el projecte inicial i adequar-lo a les
possibilitats dels municipis. O siga, encara pot canviar alguna cosa.
La capella gòtica construïda per l'abat Arnau d'Aranyó (S. XIV) presenta un estat ruinós |
Si fem una ullada enrere, cal dir que ha estat un dificultós camí la possible actuació en el castell de Marinyén, i ací cal esmentar que fa més d’una dècada, a iniciativa del consistori benifaironer que presidia aleshores l’alcalde Jesús Ferrando, del Bloc, es va redactar el Pla Director del castell de Marinyén per l’arquitecte valler Ximo Egea i s’hi van realitzar uns primers treballs d’estudi i descripció d’elements estructurals a càrrec de M. Gallart i J.M. Martínez García, i les primeres excavacions pels arqueòlegs Laura Campos i Raül Verdú.
Tot i que es manifestar eixe temps l’interés d’escometre unes primeres actuacions de consolidació i recuperació de les ruïnes, aquesta possibilitat es va haver de bandejar pels mateixos motius: l’elevat cost de les mateixes, centenars de milers d’euros, impossibles en un Ajuntament amb pocs recursos, i on s’afig a més l’elevat cost del transport del material al cim del turó on s’eleva el castell.
Lamentable que, en casos com el de Marinyén pel fet d’estar ubicat a una població sense grans recursos inversos, no intervinga decididament les Administracions (autonòmica, estatal i fins i tot l’europea) per detindre la degradació del monument i el que pot comportar-hi: la pèrdua per a sempre d’elements patrimonials per una qüestió econòmica. Problema econòmic que, en aquest cas i de manera urgent, pensem hauria de ser resolta per les Administracions amb competències en el Patrimoni i sufragar la totalitat de l’actuació necessària.
Recordem que el castell de Marinyén, patrimoni cultural i històric de Benifairó, però també de la Valldigna i de tot el País Valencià per estar unit a la seua història des del segle XI, és BIC i es troba inclòs en la “llista roja” que Hispania Nostra publica com a monument en greu perill de desaparició.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada