L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dijous, 1 de desembre del 2022

La Generalitat subvencionarà amb 150.000 euros els treballs de recuperació i consolidació del castell de Marinyén

 

El castell de Marinyén, ubicat a Benifairó, gaudirà d’una subvenció total de 350.000 euros per a treball de recuperació i consolidació de les ruïnes, per tal d’evitar la desaparició de molts elements arquitectònics de la fortalesa. Aquest castell està declarat com a BIC (Bé d’Interés Cultural).

El diari LEVANTE-EMV publica avui que la Generalitat Valenciana mitjançant les subvencions que destina a la protecció del patrimoni, destinarà 150.000 euros, que se sumen als 2000.000 euros inclosos en una partida del pressupost de l’estat del 2023.

 

Cos central de la fortalesa amb l'aljub a la dreta
 

Aquestes actuacions impediran que continue la degradació dels elements arquitectònics que queden en la fortalesa, principalment en la part superior que correspon a la construcció duta a cap pels abats després de que Valldigna quedarà sota el seu govern. Entre els elements cal citar com a més importants la capella gòtica i la torre de l’homenatge, sense oblidar el cos central, amb la guàrdia i estances de la guarnició i del alcaid responsable del castell, al costat del qual hi ha adossat un dels aljubs de la fortalesa, així com restes de la segona muralla i porta d’entrada a la fortalesa superior.

La part inferior de la fortalesa, porta de l’Albacar i casetes al voltant, correspon a l’època islàmica, la primera traça important del castell, construïda amb tècnica de la tàpia (construcció de murs a base de terra d’argila, encofrada dins d’un motlle normalment de fusta i compactada amb colps de maça) i que per l'escassa duresa dels materials emprats presenta greus desperfectes derivats del pas del temps.

 

Porta de l'Albacar, entrada de la part musulmana

 

Com hem publicat en diverses ocasions al llarg de la darrera dècada, el castell de Marinyén, popularment conegut com de la Reina Mora en base a una llegenda sense cap fonament històric, es troba en la llista roja de l’entitat Hispania Nostra, que recull els monuments patrimonials en perill de desaparició.

 No cal ni dir que, com a valldignencs, estem contents i pagats de que finalment es destinen uns fons a la recuperació del castell de Marinyén, patrimoni de la Valldigna  tot i que ara per raons de les divisions municipals del segle XIX ubicat en el terme de Benifairó.

 

La capella gòtica presenta un estat ruinós

Cal estat contents per aquesta noticia, però tristos perquè contrasta amb la que viu el jaciment paleolític de Bolomor,  el més important de la Península Ibèrica i un dels mes importants d'Europa quan a l'estudi i documentació de l'ús del foc per l'home. Bolomor no ha tingut cap ajuda oficial per impulsar més els estudis del jaciment o per potenciar-ne la seua difusió, de tal manera que el Centre d'Interpretació avança a poc a poc i és només una execució de l'Ajuntament de Tavernes pagat amb fons propis i sense ajuda institucional. 

Les promeses que poguérem escoltar dels responsables de la Generalitat, i que ací publicàrem durant els actes programats amb motiu del XXX aniversari de les excavacions (maig del 2019), cicle d'actes i conferències i taules rodones que va acollir els principals especialistes del paleolític espanyol, entre ells Juan Luís Arsuaga, no han tingut cap concreció en cap ajuda ni tampoc en programes de difusió del jaciment.

Elaboració pròpia