L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimecres, 28 de desembre del 2022

RESUM de les mesures del govern de l'estat per a pal·liar els efectes, entre altres, de la crisi a les famílies.

 

El govern espanyol ha donat a conèixer les mesures “anti crisi” entre les quals cal indicar la rebaixa de l'IVA d’alguns dels principals productes de la cistella de la compra. Totes les mesures que indiquem a continuació entraran en vigor l’1 de gener.

ALIMENTS

Durant 6 mesos, l'IVA passarà del 4% al 0% en un conjunt d’aliments de primera necessitat, com el pa, les farines panificables, la llet, el formatge, els ous, les fruites, verdures, hortalisses i llegums, les patates i els cereals.

La rebaixa del 10 al 5% serà per a oli i pasta, però cal saber que productes com la carn, el peix o els iogurts continuaran suportant un IVA del 10%, decisió que no ha agradat als sectors productius i la gran distribució Aecoc.

LLOGUERS

També es congelen els preus dels lloguers, que no poden pujar per damunt del 2% fins al 31 de desembre de 2023.

XEC A FAMÍLIES

L’Estat facilitarà un xec de 200 euros a famílies amb una renda anual inferior a 27.000 euros i un patrimoni no superior a 75.000 euros. Les previsions són que aquesta ajuda arribe a 4,2 milions de famílies i serien més de 8 milions de persones les que es beneficiaran del xec de 200 euros. 

 

AJUDES DIRECTES A AGRICULTORS I RAMADERS.

Els productors del sector primari es beneficiaran de 660 milions d'euros en ajudes directes per a compensar als agricultors, ramaders i pescadors per la pujada del preu dels carburants i els fertilitzants. En concret: subvencions de 300 milions d'euros per a pal·liar l'augment del preu dels fertilitzants, 240 milions per a fer front a la pujada del preu del gasoil agrícola i de 120 milions per a atenuar l'increment del combustible pesquer.

COMUNICACIONS

Es manté la gratuïtat dels trens de Rodalies i la rebaixa del 30% del transport públic urbà i interurbà als territoris però com a condició que el govern autonòmic i municipal el complementen un 20% més fins arribar al 50%.

LLUM I GAS

Durant sis mesos més es manté l'IVA del rebut de la llum i del gas encara durarà sis mesos més,  amb una reducció del 10 al 5% als particulars i empreses que tinguen fins a 10 quilowatts contractats i es manté l’aplicació del 0,5% d'Impost Especial sobre l'Electricitat. També es congela el preu màxim de la bombona de butà.




 

 COMBUSTIBLE

S’estableix una nova bonificació del combustible i beneficia només al transport professional per carretera, agricultors, navilieres i pescadors, i no al consumidor en general. El descompte serà de 20 cèntims per litre per al transport professional per carretera i s'abonarà a final de cada mes, mentre que els agricultors rebran la mateixa quantitat, però mitjançant la devolució de l'impost especial d'hidrocarburs. Als pescadors se'ls concediran ajuts directes per un valor total de 120 milions d'euros.

DESNONAMENTS

Es prorroga durant sis mesos la suspensió dels desnonaments per a llars vulnerables, mentre s'estén el límit del 2% de pujada a l'actualització anual del preu del lloguer fins al 31 de desembre. Els pròxims 6 mesos no es podrà tallar els subministraments essencials.

IMV i PENSIONS NO CONTRIBUTIVES

L'Ingrés Mínim Vital i les pensions no contributives mantindran l'augment del 15% i s’ha aprovat la revalorització del 8,5% de les pensions en el 2023, segons l'increment de la inflació.