L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

diumenge, 18 de desembre del 2022

No és això ni és així, senyora portaveu del PP (I PART): Deixe de mentir i explique la realitat dels impostos i taxes de Tavernes


Ja tenim candidata a l'alcaldia de Tavernes pel PP en les eleccions del 2023, l'actual portaveu popular Eva Palomares, segons ha publicat LP i Levante-EMV. La portaveu ha començat amb unes manifestacions fent de nou allò que millor ha sabut fer durant aquests anys: no dir la veritat i manipular les xifres i la realitat del poble.

Així en la premsa podem llegir, novament, el mandra de sempre "un gobierno que hincha a impuestos los vecinos" i més endavant: "La población vive una situación de carga injusta de impuestos"... 

Una forma de demostrar-nos que no sap en quin poble viu i més quan ho adoba amb qualificatius dedicats al govern municipal tan i tan lamentables com "izquierda radical" i "periodo negro" de la historia de Tavernes, amb tot el negatiu, de menyspreu i d'insult que impliquen. Una demostració del "nivell" polític i de debat. Ni és això, ni és així, Sra. portaveu del PP.

 

I damunt no són certes, perquè Tavernes des del 2012 no ha pujat les taxes municipals (fems, aigua potable, guals, etc) que afecten a totes i tots, i això qualsevol veí-veïna ho pot comprovar consultant els rebuts d'enguany i anys passats. Consulteu els rebuts dels darrers anys. Són la millor prova.

 

Tampoc s'han pujat els impostos (circulació de Vehicles, el de construccions, Instal·lacions i Obres... etc.), diga el que diga la Sra. Palomares i el seu partit. Ho podeu consultar en el web del Ministeri d'Hisenda, tot i que publiquem els quadres amb les dades oficials i del ministeri.

Estem a 18 de desembre, i res no ha variat en la situació dels impostos i taxes, ni tampoc variarà el 2023 perquè per llei, els canvis s'han d'aprovar abans d'acabar l'any en el ple municipal. L'últim ple ordinari, el de desembre, és el dilluns i no consta res en l'ordre del dia. 

 

Sense cap augment en el IAE des del 2012

El govern va baixar l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys urbans en el 2012. I aquesta baixada s'ha mantingut fins ara 
 

L'IBI, un cas a banda

Cal parlar a banda de l'IBI, l'únic impost que si ha tingut variacions per causes que expliquem. Suposem que la regidora sabrà la història recent de l'IBI, tot i que l'amaga a la ciutadania i el perquè d'alguns canvis. Si no la sap, li ho recordem i així fem memòria també als nostres lectors.

L'any 2007  va haver el gran "cadastrazo" del PP, el més gran que ha viscut Tavernes, i que va pujar el doble els valors cadastrals i de l'IBI, amb l'afegit que l'IBI aprovat pel PP havia de pujar tots els anys, durant 10 anys i fins al 2017. I pujava com es veu en el gràfic, fins el 2014.

Les pujades del valor cadastral i de l'IBI eren fins al 2017, però el govern de Compromís, presidit per Jordi Joan, va aconseguir de l'Estat el 2014 una rebaixa del 20% en els valors cadastrals. Unes rebaixes que continuaren amb les bones gestions del regidor Perfecto Benavent, que al final aconseguia un total d'un 33% menys de valor cadastral i per tant evitar més pujades significatives de l'IBI a partir del 2014 (vore el gràfic).

 

L'IBI urbà a Tavernes
  

L'IBI si que va canviar el 2017 perquè la recaptació municipal va quedar afectada per una sentencia del Suprem que rebaixava els valors cadastrals dels solars en qualificar com a rústics els solars no urbanitzats. Els afectats segur que se'n recorden, perquè s'estalviaven pagar fins al 90% d'IBI. 

La sentència obligava a actualitzar el coeficient municipal i eixe mateix coeficient, sense cap pujada,  s'ha aplicat el 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 i en el 2023, o siga 7 anys sense variació del coeficient de  l'IBI ni augment significatiu a l'alça de la recaptació municipal (gràfica de dalt).

I això, diga el que diga la portaveu popular, no ho diguem nosaltres: es pot comprovar consultant les xifres d'ingressos per IBI dels pressupostos municipals  I ella els hauria de conéixer, però els coneix? Si fem cas del que diu, després de 7 anys de regidoria i ara candidata... sembla que no!!!. Remarquem que parlem sempre de les mesures adoptades per l'Ajuntament, no pas de revisions d'IRPF o semblants del ministeri d'Hisenda.

 

L'impost ICO no ha pujat des del 2012
 

Després de la pujada del 2012 que va ser obligada per la nova llei del govern Rajoy en augmentar els impostos  i basa-los en la contaminació de vehicles, els 10 anys posterior 10 no s'ha pujat l'impost.
 

Per tant i en conclusió: Els darrers anys hem tingut grans pujades de costos en tots els aspectes de la vida i han afectat l'Ajuntament, sobre tot més despeses en sous dels funcionares i treballadors municipals, l'enllumenat i electricitat, el fem, les obres i materials, el manteniment de via pública, jardins, etc i etc.

Malgrat això, el govern municipal de Compromís no ha pujat ni les taxes ni impostos, i ha continuat fent un ús responsable dels recursos municipals i gràcies a això, després d'heretar el 2011 un Ajuntament en plena ruïna econòmica, ha baixat el deute de vora 28 milions totals que va deixar el PP i reduir-lo als 3'5 milions actuals sense retallar serveis ni deixar de fer inversions.

Enllaç continuació

 

Elaboració pròpia