L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dimarts, 6 de desembre del 2022

INFORME: Bolomor, 32 anys d'excavacions amb 0 euros d'ajudes de l'Estat i la Generalitat

 

La notícia que ací hem publicat de consignacions totals de 350.000 euros entre l'Estat i la Generalitat per al castell de Marinyén ens omple de goig com a valldignencs. Ja era hora que, a banda del monestir, el temple espiritual dels valencians, les Institucions i Administracions es preocuparen d'altres valors patrimonials de la nostra comarca.

La notícia no obstant xoca amb la desídia i inacció de les mateixes Institucions i Administracions front a un altre valor patrimonial i que ho és no només de la Valldigna, sinó del País Valencià, de l'Estat i si hem de ser sincers, d'Europa mateix, com es va demostrar que una reproducció dels foguers de Bolomor fora el primer que contemplaren els visitants de la “14 Mostra Internacional d’Arquitectura de la Bienal de Venècia”


Vista general de la sala de la Bienal de Venècia

 
Detall del foguer de Bolomor amb imatge de la cova al fons

A banda de l'ajuda prestada per la Diputació en la compra de terrenys i obres inicials per al Centre d'Interpretació, les distintes promeses no s'han complert i les peticions que el govern de Compromís de Tavernes ve efectuant de fa anys per acabar-lo no han tingut cap resposta positiva.

A Bolomor li cal un Centre d'Interpretació acordat a la importància del jaciment, que el pose més encara en valor, que difonga les troballes, que explique la importància del llenguatge i la socialització humana a través dels foguers paleolítics exhumats, a banda d'altres qüestions importants, com confirmar la dieta de l'home del paleolític, les eines que usava o, fins i tot, les restes humanes trobades en la que ha estat considerada la "primera casa" dels valencians, entre altres temes científics presents al jaciment (clima, fauna, flora... del passat) que caldrien de molts articles per explicar.

Tot això sembla ser que no té cap importància, i en correspondència a eixe negativisme, ninguna Institució o Administració s'ha implicat  en res per acabar un Centre d'Interpretació que porta alguns anys en construcció amb els fons que bonament pot aportar l'Ajuntament.

 

 

Només recordar, per comprendre millor la situació què parlem, que el maig del 2019, dins dels actes del 30 aniversari de les excavacions, el  Secretari d’Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, va moderar un debat on entre altres intervenien  Josep Fernàndez, Juan Luis Arsuaga, Emili Aurea, catedràtic de la Universitat de València, María Jesús de Pedro,  directora del Museu de Prehistòria de la Diputació  i Ximo López Camps, Cap del Servei Territorial de Cultura i Esports. Aquest, va remarcar el paper important que l’Administració havia de tindre en la funció de divulgar i fer part, a la ciutadania valenciana i de l'estat, de quina és és la importància del jaciment, amb la promesa que a partir d'aleshores hi hauria una implicació més gran de la Generalitat Valenciana. Però, fins ara, res de res.

Eixem  mes de maig, i dins dels mateixos actes, el Secretari Autonòmic de Cultura, Albert Girona, la diputada de Turisme de Diputació, Pilar Moncho, de Compromís i Maria Jesús de Pedro, Directora del Museu de Prehistòria de València, insistien en aquesta necessitat d'impulsar la divulgació i posada en valor del jaciment, que hauria de plasmar-se també en l'acabament del Centre d'Interpretació. Només la Diputació i la diputada de Turisme Pilar Moncho, de Compromís, com hem dit, s'havia implicat amb les subvencions.

 

 

Les gestions per obtindre ajudes per al Centre d'Interpretació també tingueren altres línies d'actuació. Durant el govern de M. Rajoy (PP), Compromís de Tavernes a traves de Joan Baldoví va presentar esmenes al Pressupost de l'Estat sol·licitant mig milió d'euros per a les obres. Mai el govern de M. Rajoy va concedir un euro.

Unes demandes que han continuat amb el govern de l'Estat de P. Sanchez (PSOE-UP) i fins i tot al Senat: el senador Carles Mulet, ha fet preguntes al govern de Madrid sobre l'ajuda que pensaven donar al jaciment en el 2023.  En la intervenció, després d'una explicació de què era i representava Bolomor per a la ciència, el senador de Compromís va retraure al ministre Miquel Iceta el nul suport de l’estat al jaciment, tot i els anys de peticions, i li demanava invertir 600.000 euros per al Centre d’Interpretació. (Una quantitat sense importància davant el pressupost que té el Ministeri de Cultura en subvencions culturals. Com a exemple: el Museu del Prado tindrà en el 2023 una subvenció de 72'1 milions)

 

Algunes de les llars de foc de Bolomor
 

El ministre Iceta, davant els arguments que estava escoltant, se'n va eixir eixia amb excuses, entre les quals hi havia que no era un jaciment de propietat de l’estat. En porques paraules: el Ministeri de Cultura no s'implicava, ni en ajudes directes de patrimoni, ni a través dels pressupostos de l'Estat.  Posteriorment, comentant aquest debat del Senat amb l'equip de Bolomor, ens assabentem que el jaciment és de propietat estatal, tot i que les competències estan cedides a la  Generalitat.

 

Senador Carles Mulet
 

Ministre Miquel Iceta
 

 

El govern de Compromís de l'Ajuntament de Tavernes va iniciar els anys 2016, 2018 el Centre d'Interpretació de Bolomor (compra de terrenys, primeres actuacions) gràcies a l'ajuda de l'àrea de Turisme de la Diputació de València, governada per Compromís, i completada amb els recursos propis de l'Ajuntament.

 

L'Ajuntament ha continuat les obres en la present legislatura fins arribar a una inversió actual total de més de 430.000€. Queda encara per executar sobre els 600.000€ per a concloure les obres, instal·lacions i infraestructures del Centre d'Interpretació que és la quantitat sol·licitada a Madrid, i on es deixava clar que Bolomor no és Atapuerca, ni tampoc el País Valencià és cap autonomia preferent.

 

Elaboració pròpia