L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dilluns, 6 de novembre del 2017

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: Els valencians també estem patint el nostre particular 155



Els valencians i valencianes hem estat testimonis les darrers setmanes de la cara més autoritària de l’Estat. El fet més cridaner i el que ha ocupat l’espai total als diaris i televisions ha estat l’aplicació del 155 a Catalunya:  Rajoy i el PP (el partit de la caixa B, segons la Fiscalia, totalment acreditada), amb l’ajut i complicitat del PSOE i Cs, han donat plena resposta al repte català amb les actuacions de les forces de seguretat el dia 1O, el cessament del govern català elegit en les urnes i, després, amb l’encarcerament d’una part del govern cessat.

L’arbre català ens ha impedit veure el bosc valencià, perquè ací també hem estat i estem víctimes d’un particular article 155. I tot perquè l’actual govern de la Generalitat pensa, opina, vota, parla, gestiona i legisla de manera molt diferent a ells. I per això, els valencians i valencianes patim els darrers anys un article 155, de baixa intensitat comparat amb el cas català, però que també lesiona el nostre autogovern.

El País Valencià, per culpa dels recursos judicials del govern espanyol de Rajoy,  ha vist com les decisions del govern del Botànic de la Generalitat d’acabar amb el copagament farmacèutic i ortoprotèsic per a pensionistes i persones discapacitades eren anul·lades des de Madrid.

Igualment s’han invalidat les iniciatives per impulsar la comarcalització, tot perquè als populars els interessa tindre unes diputacions en les quals, com estem veient a l’Alacant, les assignacions de subvencions són fetes de mode partidista i a dit.

També els recursos al TC del govern de Rajoy ha liquidat el Dret Civil Valencià, amb la qual cosa els valencians i valencians hem patit efectes regressius en la custòdia compartida, el règim matrimonial i les unions de fet.

S’ha atacat i han bloquejat en els jutjats el model educatiu plurilingüe, que per primera vegada feia possible l’aprenentatge escolar amb totals garanties del valencià, el castellà i l’anglés.

I ara, fa només uns dies el govern de M. Rajoy – ¿Serà el mateix “M. Rajoy” que apareix als papers de Bárcenas?– ha anunciat que durà al TC les lleis valencianes de la funció social de l’habitatge (amb mecanismes per a impedir els desnonaments) i la llei contra la pobresa energètica (que venia a dificultar els talls del subministrament elèctric en cas d’impagament).

L’aplicació d’un particular 155 a la nostra autonomia s’està duent a cap mentre el govern de Rajoy no té cap interès a aplicar-nos l’article 156 de la Constitució. I com que no ens l’aplica el 156, patim un finançament insuficient: som un 12% més pobres que la mitjana espanyola, però li paguem a l’Estat com si fórem un 12% més rics; tenim unes inversions estatals totalment injustes i només rebem un 5% de les inversions però som l’11% de la població estatal.

I tot això afecta, deixa sense recursos suficients al govern de la Generalitat per a ocupar-se com cal de les competències pròpies com l’educació, sanitat, serveis socials, infraestructures, foment de l’ocupació, etc.

El govern de Rajoy limita la capacitat del nostre govern autonòmic i li impedeix que treballe en benefici de la ciutadania. El govern del Botànic posa de manifest, amb totes eixes iniciatives que hem esmentat, i altres com la Xarxa Llibres, la Renda Valenciana d’Inclusió, el programa Avalem i ara el nou programa de construccions escolars amb implicació dels Ajuntaments, que hi ha altres maneres de governar, per damunt de tot amb honestedat, amb l’objectiu de millorar el dia a dia de la gent. Són polítiques possibles que posen molt nerviosos els governs del PP, que només han governat i governen contra les persones.

Basat en un escrit de Blai Server 

Les opinions expressades són únicament de la redacció de la Cotorra.