L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dijous, 30 de novembre del 2017

INFORME: L’Ajuntament millorarà el llac de la Goleta amb el drenatge del fang i actuacions complementàries de filtratge d'aigües de pluja


 
El govern municipal de Compromís ha consignat una partida de 70.000 euros en el pressupost del 2018 per al drenatge del llot del fons del llac de la Goleta, amb la qual cosa s’hi facilitarà l’aflorament de les aigües freàtiques i la millora de la qualitat de l’aigua i la naturalització. El pressupost municipal de l’any vinent està previst que s’aprove en el plenari del 18 de desembre.

La neteja del llot dels fons del llac s’unirà per tant al conjunt d’actuacions que ha desenvolupat el govern de Compromís els darrers anys per naturalitzar i sanejar l’aigua amb unes inversions que superen els 100.000 euros.

La decisió d’actuar per retirar el fang dels fons ha estat el resultat dels estudis realitzats fa uns mesos, quan una empresa especialista va efectuar unes proves per comprovar-ne l’estat del fons, i es va confirmar de l’existència d’una capa de fang que impedeix afloraments des de la capa freàtica del subsòl i la regeneració de l’aigua.



Treballs d'estudi dels fons del llac

Els treballadors de l’empresa “Vela agroambiental”, que va executar els estudis, ens van comentar aleshores que el llot comença a aparèixer a partir dels 5 metres de la vora, i té diferents grossàries, amb zones entre 20 i 30 centímetres i altres on arriba fins a alçades de 70 cm, amb la confirmació que el llac té una fondària variable, entre 1’35 metres fins a vora 2 en el centre.

La neteja del llot, segons els seus comentaris, es pot dura a cap mitjançant diverses alternatives, des de la més senzilla que seria usar una retro, mètode que sembla poc efectiu perquè la cullera alça el fang, però el mateix moviment fa que una part se n’isca i només es canvia de lloc. Els mètodes més efectius, i més cars, serien el bombeig del fang dins d’uns geotubs o geobosses que expulsen l'aigua i el llot queda dins i es seca per a transportar-lo i retirar-lo. Un tercer mètode seria usar filtres que xuplen el llot i el separen de l’aigua.

La decisió del mètode final a usar, segons es va dir en el seu moment en el plenari, es prendria quan es conegueren aquests en una reunió conjunta tècnics i polítics, reunió que es previsible es durà abans de l’adjudicació del treball.

Projecte de naturalització


Forta inversió de Compromís en la millora del llac 

El propi alcalde Jordi Joan ho ha confirmat: “són molts els esforços que estem fent per a revitalitzar l’aigua del llac de la Goleta com a lloc emblemàtic i punt de trobada de la platja de Taverners. És un llac únic a la nostra comunitat, i un reclam turístic que hem de cuidar”.

I després d’anys i anys amb ben poques actuacions per banda dels anteriors governs, amb algunes desafortunades com la d’eliminar tota la vegetació interna que oxigenava l’aigua, es va executar el 2015 el “Projecte de naturalització del Llac de La Goleta”. Objectiu: donar mesures per a la seua restauració i naturalització, perquè siguen sostenibles a llarg termini i no sols una solució temporal.



Panells solars
Les actuacions d’aquest projecte van construir un sistema de recirculació de l’aigua creant entrades i eixides, , evitant zones d'estancament i afavorint el moviment de l’aigua en el llac. Alhora es va treballar per disminuir les entrades de nutrients i matèria orgànica al llac, amb la disminució del nombre d'aus aquàtiques, especialment oques, després de comprovar que aportaven més de 2.500 kg. de fem a l’aigua i es va executar també una primera eliminació d’espècies invasores (Tortuga de Florida). També s’hi  van construir biofiltres a partir de la  vegetació macròfita (plantes aquàtiques i algues) perquè consumiren aquests nutrients, a més de contribuir a l’oxigenació.

El projecte va mantenir i millorar els airejadors per ajudar a l’oxigenació i va instal·lar un sistema d’energia solar, perquè tot funcionés amb energia renovable.

Filtres d'entada aigua pluvials



Un tanc de tempesta 

Ho hem dit moltes vegades, però no cal oblidar-ho: el llac de la Goleta funciona com a tanc de tempesta que arreplega les aigües pluvials de la zona.

I això volia dir que quan plou, tota la terra, arena, restes de greix de cotxes, contaminació atmosfèrica,  papers i demés brutícia dels carrers del voltant, anaven a parar dins del llac, amb augment del fang del fons.

El govern de Compromís ha executat la instal·lació d’arquetes i embornals decantadors que arrepleguen l’aigua pluvial i la filtren per evitar l’entrada al llac de tota la brutícia arrossegada per l’aigua de pluja. Això va suposar una inversió de 30.000 euros, afegit als 12.000 per millorar els sistemes de bufadors.



Panells informatius de flora i fauna 

O siga, a hores d’ara s’està usant un sistema combinat de filtració, decantació, biofiltres i oxigenació per aconseguir un aigua amb més qualitat gràcies a que s’evita l’entrada de matèria orgànica i brutícia en gran part.

L’Ajuntament ha instal·lat panells informatius sobre la fauna i flora que es pot trobar al llac, on es donen una sèrie de recomanacions per a evitar perjudicar la qualitat de l’aigua i conscienciar sobre la importància de mantenir un estany net. 

Elaboració pròpia segons dades web municipal