L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dijous, 9 de novembre del 2017

Demarcació de Costes reposa arena en la Goleta i l'Ajuntament reforça el cordó dunar


 


La Demarcació de Costes està novament actuant en la platja de la Goleta, en concret reposant l’arena que ha desaparegut des de la darrer reposició abans de l’estiu. Una tasca que igual no servirà per a molt perquè aquests mateix dies l’estat de la mar impedeix una bona actuació i les màquines treballen amb dificultats. Fins i tot hem pogut escoltar algun comentari que part del treball se l’engul la mar de seguida.

El projecte de reposició d’arena a la Goleta es contempla dins d’un projecte global del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient que, amb un valor de 2’4 milions d’euros i termini d’execució de 2 mesos, segons hem sabut servirà per a sufragar actuacions des de les costes de la Safor fins a les costes de les comarques de Castelló.


El cordó dunar reforçat per l'Ajuntament
Es dóna la circumstància que aquesta actuació arriba uns dies després d’una altra que ha dut a cap l’Ajuntament de Tavernes de reforçament de les dunes de la zona de la Goleta per tal d’evitar situacions com les viscudes el passat mes de gener, quan l’embravida mar va trencar el cordó dunar i va entrar en la urbanització de la Goleta.



PER A QUAN UNA SOLUCIÓ DEFINITIVA?

Una vegada mes el ministeri, a través de la demarcació de Costes, dedique diners i esforços en unes actuacions que, lamentem dir-ho, en la pràctica només resulten uns parxes als problemes de la transgressió marina (una regressió marina és la retirada de la mar) perquè, la realitat és ben tossuda, la mar es tornarà a engolir la platja. ¿No valdria molt millor iniciar d’una vegada el projecte que disposa el ministeri i solucionar definitivament els problemes no només de la Goleta sinó del Brosquil i de molts altres punts de les costes valencianes?
 

L'aportació d'arena pretén evitar la transgressió de la primera línia del mar, com és el cas de la Goleta, un fet que ens afecta des què es va construir l'espigó del Xúquer. Totes les aportacions d’arena que s’han fet any rere any s’han demostrat com a solucions transitòries i l’arena sol acabar engolida per la mar.

El Centro de Estudios y Experimentación de Obras Públicas (Cedex) en un informe proposa en el terme de Cullera efectuar una prolongació en forma de L de 80 x 60 metres de l'espigó de la Gola de l'Estany, complementada amb l'aportació de més de dos milions de metres cúbics d'arena entre El Marenyet, l’Estany de Cullera i la platja de Tavernes, en especial a la Goleta, que pateix una de les majors transgressions. Aquesta infraestructura actuaria de barrera, evitaria el trasllat de l'arena i ajudaria a acumular-ne en les platges del sud de Cullera (El Brosquil) i la Goleta.


L’informe assenyala que, si no es donen solucions, cap a l'any 2050 la costa saforenca retrocedirà 25 metres a Guardamar de la Safor; 20 metres a Bellreguard, 19 a Miramar, 15 a Piles, Oliva i Xeraco i fins a 14 a Tavernes i Gandia, amb un valor calculat de transgressió per a l'any 2100 de 66 metres. I amb l'amenaça sumada del canvi climàtic!