La regidora de Serveis Socials de Tavernes, Noe Alberola, va
acompanyar ahir a les directives d’ACECOVA (Associació de Celíacs de la CV) a
les Corts Valencianes, l'entitat valenciana que té com objectiu l'ajuda en tots els camps de les persones celíaques i la conscienciació i reivindicació de mesures concretes que les afavoresquen en la seua lluita contra la malaltia.
La diputada Isaura Navarro i el Secretari de Polítiques Inclusives, Alberto Ibáñez Mezquita, ambos de Compromís varen rebre les directives i s’interessaren pels objectius de l’associació així com de les activitats que duen a cap dins de les campanyes de conscienciació de la societat envers la problemàtica de les persones celíaques.
La diputada Isaura Navarro i el Secretari de Polítiques Inclusives, Alberto Ibáñez Mezquita, ambos de Compromís varen rebre les directives i s’interessaren pels objectius de l’associació així com de les activitats que duen a cap dins de les campanyes de conscienciació de la societat envers la problemàtica de les persones celíaques.
La visita a les Corts Valencianes es produïa el dia que
lsaura Navarro defensava des de la tribuna d’oradors el conjunt de mesures i
reivindicacions que des de fa anys sol·liciten ACECOVA i també FACE ( Federación
de Asociaciones de Celíacos de España), dues entitats molt implicades. La diputada va defensar l’establiment d’una
sèrie de mesures que millorarà tant
l'atenció com el diagnòstic de la malaltia celíaca en les terres valencianes.
La implicació del govern de Compromís de Tavernes en aquesta problemàtica ha estat evident aquest anys. Així en juny de l’any passat, Compromís va presentar una moció, aprovada per unanimitat, on entre altres punts s’aprovaven la implantació d’un diagnòstic precoç en l’atenció mèdica primària, la formació contínua als treballadors del servei de cuina i repartiment d’aliments en els centres sanitaris i menjadors d’establiments privats i públics, per tal de garantir que no es produesquen incidents.
Altres punts eren l’obligatorietat d’oferir menús sense
gluten en els centres i mesures concretes en els centres fóra de l’àmbit
educatiu, així como una legislació de forns i obradors artesanals de productes aptes per a celíacs.
Dins de les activitats que ha dut a cap la regidoria de
Serveis Socials cal destacar també, a més de diverses xerrades informatives,
las celebració el passat abril de el primer taller de cuina per a celíacs en el
Braç Treballador , amb elaboració de dolços
tradicionals.
Cal saber la malaltia celíaca o celiaquia (d’intolerància al
gluten) es caracteritza per una pèrdua total o parcial de les vellositats de
l'intestí prim, amb diarrea crònica, retard del creixement en xiquets i
cansament. Es produeix per la reacció a
una proteïna de gluten present en el blat, i en alguns cereals, que trenca les
vellositats intestinals i dificulta l'absorció de nutrients. L'únic tractament conegut
és una dieta lliure de gluten de per
vida.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada