L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.044
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 23.237

dijous, 11 de maig del 2017

Carles Mulet, senador de Compromís, parla clar de Susana Díaz i del que va ocórrer en el Senat


El gest del senador de Compromís Carles Mulet estripant una fotografia (vídeo) de la presidenta andalusa, Susana Díaz, va encendre el PSOE i ha tingut un gran impacte mediàtic. Si més no a la xarxa. Mulet va esclatar així arran d’unes declaracions de menyspreu de Díaz envers Compromís, i va cridar l’atenció sobre el paper que ha tingut el PSOE fent president Mariano Rajoy i pactant amb Ciutadans a Andalusia. I, sobretot, va denunciar el paper de la presidenta andalusa en la defensa del corredor central i contra el corredor mediterrani.

Què vau voler dir amb el gest d’estripar la foto de Susana Díaz?
—Moltes vegades veus que parles i no et fan cas. Així llançava un missatge directe al PSOE. Vaig pensar de treure la foto, i a veure què passava. I vaig expressar així l’empipament que teníem per totes les declaracions públiques que ha fet sobre qüestions vitals per als valencians.

Té possibilitats de ser la pròxima dirigent del PSOE. Què en penseu?
—És una persona que quan ha tingut oportunitat de pactar per governar a Andalusia ha pactat amb la dreta. Amb Ciutadans.  Ha estat molt bel·ligerant amb les forces de canvi i s’ha decantat sempre cap al centre-dreta. Després va fer declaracions com les que va fer sobre el corredor mediterrani i, pel simple fet que nosaltres defensàrem l’opció mediterrània, ens va insultar i ens va qualificar d’esquerra inútil, quan cogovernem amb ells pràcticament a tot el País Valencià. És una persona que ho farà tot molt difícil. I no és un fet aïllat la seva proposta del corredor per la ‘Meseta’. Ja fa mesos que ho diu.

Fins que heu esclatat.
—La gota que va fer vessar el got va ser quan el PSOE andalús, amb el manxec, el madrileny i l’aragonès van defensar el corredor per la ‘Meseta’. Nosaltres no callarem. S’ha de deixar clara la seua aposta: potenciar el corredor central perquè els preocupa la competència de València i Barcelona. I per açò volen connectar Algesires amb Madrid abans que no amb els ports de València i Barcelona.

Quin interès creieu que té Susana Díaz en el corredor central, si el mediterrani també pot beneficiar els interessos econòmics andalusos?
—Entenc que és una raó política. La gran excusa d’ells és que s’haurien de fer els dos corredors. Però quan presentes la moció amb un ordre de prioritats i dius ‘primer el corredor central i després també el mediterrani’ saps que no és viable, econòmicament. I la moció la presenten uns senadors i uns altres no. Intuïm que és per egoisme. Saben que el port de València és el principal port del Mediterrani i no volen potenciar-lo.

Ho fan per complaure els interessos d’un clientelisme forjat durant dècades?
—Sí, i tenint en compte una visió centralista i radial. Per a ells Espanya és Madrid i nosaltres no hi som; som un accident. No he vist mai cap acció reivindicativa per a connectar Sevilla amb València o amb Barcelona, que seria una cosa normal. Doncs no. Però és la visió que sempre ha tingut el PSOE, una visió centralista, borbònica. I també hi ha una qüestió de competència sobre quins són els principals productors de cítrics. El PSOE andalús presenta una moció al senat reivindicant ajudes per al cítric andalús. Escolteu, reivindiquem ajudes per a tots, perquè caldran mesures per a tots, per als valencians, els catalans, els murcians i els andalusos. Tenen aquesta política contínua de deixar-te de banda en qüestions que són vitals per a tots. És casta andalusa; una casta que mira únicament el seu melic. 

—Què és la casta andalusa?
—Aquesta estructura de poder del PSOE andalús. Són gent que han estat tota la vida al poder. Hi ha gent que fa vint anys que són senadors. I em diuen com a excusa que ells guanyen la dreta a Andalusia, però és que a mi açò m’és igual si em maltractes com a representant valencià. L’única acció política que fan és mantindre’s eternament en les institucions sense aportar res de nou. Observes la mitjana d’edat de la gent del PSOE i veus que és gent que tota la santa vida ha estat ací, sense fer cap aportació política. L’única cosa que fan és perpetuar-se en els llocs de poder. Ho fan ací, al senat, però passa a Andalusia, on hi ha un govern que fa trenta-dos anys que és al poder, i del qual hem vist tots aquests casos de corrupció i la manera d’actuar que tenen, insolidària cap a altres comunitats com la nostra. Açò és casta.

Va sobtar la reacció furibunda dels senadors socialistes a la vostra intervenció. Com ho vau viure?
—Quan els dius quatre coses són molt més agressius que el PP. En el Partit Popular són quatre o cinc hooligans i ahir eren gairebé tots, que m’insultaven. En el vídeo de la meua intervenció no es percep la força dels crits, però hi havia un moment en què ni jo no em sentia quan parlava. Em van dir insults de tota mena: ‘pallasso’, ‘mamarratxo’, ‘zombi’… i crec que moltes coses molt més fortes. La falta de respecte és molt gran. No té sentit que t’insulten durant dos minuts i que el president de la cambra únicament em cride l’atenció a mi, si són ells que m’interrompen i em furten el temps d’intervenció. Ells saben que quan intervinc, si m’insulten, és possible que perda el fil, que diga coses que no vull dir, i a ells no els criden l’atenció.

A part aquesta reacció, us n’han arribat més del PSOE fora de l’hemicicle.
—Sí, sempre hi ha gent que et fa comentaris, en aquest cas dient que m’he excedit. Un senador em va dir que no teníem raó amb Susana [Díaz], que no entrem en aquest paper… Ho fan amb un to paternalista, i hi ha gent que és més correcta i n’hi ha que és més incorrecta. Al final tens un contacte normal amb ells, com amb la gent del PP. Hi tens debats molt forts i quan surts fora et comenten les coses amb més normalitat.

Aquesta tensió amb el PSOE pot malmetre d’alguna manera la relació que Compromís té amb ells en el govern de les institucions del País Valencià? Tenint en compte el suport de Ximo Puig justament a Susana Díaz.
 —Justament coses com aquestes haurien de fer obrir els ulls a Ximo Puig i als socialistes valencians, que haurien de veure que aquesta senyora és contraproduent per als interessos dels valencians. Més enllà de la posició que puga tenir en l’estructura i el funcionament del partit, el que representa ella pensem que no és bo per als valencians, ni per a Ximo Puig. No entenem per què ha pres partit per ella d’aquesta manera. No ataquem el PSOE per atacar-lo; ho fem per defensar la nostra visió. I parlem d’infrastructures vitals per a nosaltres. Si haguera parlat d’uns altres temes la reacció no hauria estat tan contundent. Però parlem del futur de la nostra economia i el maltractament en inversions tant per part del PP com del PSOE.