L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimarts, 28 de febrer del 2023

INFORME (PART 1a): Després de 20 anys... s'acaben les obres i arriba, per fi, la llum!!!

 

 

El pròxim dijous, i una vegada acabades les obres d'electrificació del Polígon del Golfo, el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent efectua una visita oficial al polígon valler. L'acte protocol·lari tindrà lloc en l'empresa ALPSA i comptarà amb la presència de la resta del teixit empresarial de Tavernes.

L'acabament oficial de les obres confirma que Tavernes disposa legalment d'un polígon nou, podrà atorgar noves llicències i es facilitarà l'arribada d'indústries, o siga més ocupació i treball a Tavernes. Com a previsió de futur, cal recordar que l'empresa “Clau Dénia SA”, propietària de les botigues ALE-HOP va adquirir tres parcel·les, un total de 47.000 m2 , però li faltava completar l'electrificació, ara ja acabada.

La història del polígon arranca l'any 2003, quan el govern del PP de Tavernes, majoria absoluta, aprovava l'execució del Polígon el Golfo i adjudicava les obres a Calviga amb un termini de 28 mesos. Però el PP va oblidar assegurar el subministrament elèctric, i no va solucionar ni va cercar cap alternativa. El greu problema heretat i que determinava tot el futur del polígon, el va solucionar Compromís després de treballs, esforços i gestions a Madrid i a València.

Però que va passar perquè una obra iniciada en el 2003 s'acabe el 2023, vint anys després? Quins problemes ha hagut de superar i quines dificultats han solucionar el govern de Compromís a l'Ajuntament? Ho expliquem tot seguit

  

Un poc d'història, per refrescar la memòria col·lectiva
 
Any 2003:  Com hem dit, el govern del PP aprovava executar el Polígon el Golfo i adjudicava les obres a Calviga però es va oblidar d'assegurar el subministrament elèctric i l'Ajuntament no ha pogut recepcionar les obres fins ara.

Any 2007: El govern del PP firma un protocol amb Calviga basat en el Pla Elèctric Nacional: Iberdola construiria una línia d’alta tensió des de la subestació del Brosquil (Cullera) a la subestació del Polígon del Golfo, i també alimentaria els sectors de la platja. Es contemplaria dins del Pla Elèctric Nacional 2010-2015
 
Any 2011: El govern de M.Rajoy (PP) elimina el Pla Elèctric Nacional 2010-2015. Per tant, no es construirà ni la subestació del Brosquil ni la del Golfo. M.Rajoy elimina també el projecte del riu Vaca. El PP de Tavernes calla, no diu res ni opina sobre aquests perjudicis a Tavernes.
 
 Any 2011-2014:  El govern de Compromís de Tavernes comprova amb sorpresa que el govern de M.Rajoy tampoc no ha contemplat les dues subestacions en el Pla Elèctric Nacional 2015-2020. L'alcalde Jordi Joan es desplaça a Madrid i es reuneix amb els responsables del Ministeri d’Indústria. La resposta de Madrid: això ens ho ha de demanar la Generalitat, governada pel PP.  I Jordi Joan es va reunir amb els responsables de la Generalitat del PP a València  i els demana que sol·liciten a Madrid incloure la subestació del Golfo en el Pla Elèctric Nacional 2015-2020. Però... la Generalitat, del PP, no va fer cap gestió i el polígon industrial i sectors de la platja es quedaren sense electricitat. 
   

Jordi Joan, Perfecto Benavent i Josep Llàcer reunits amb la directora general d'Indústria i Energia de la Generalitat , Júlia Company, per impulsar el Golfo
 
  
 L'exalcalde, Jordi Joan, i el regidor d'Urbanisme, Josep Llàcer, amb el director general d'Indústria i Energia del Govern del Botànic, Diego Maciá, per iniciar el projecte del Golfo (2016).
 
 
 
 Anys 2015-2018: Canvi de govern a la Generalitat (Govern del Botànic). L’alcalde Jordi Joan i el regidor Josep Llácer, de Compromís, inicien gestions i es reuneixen amb el director general d'Indústria i Energia del nou govern, Júlia Company i  Diego Maciá, (fotos anteriors) per impulsar l'electrificació del Polígon del Golfo. S'implica també a Iberdrola amb una proposta de línia de 20 kV (quilovolts) per donar fluid elèctric al Golfo i la platja, especialment el sector 6 en fase d'urbanització. La proposta és acceptada. 
 
 
 
 
 

Any 2018-2020: El mes de maig el DOGV (imatge de dalt) aprovava el projecte i la declaració d’utilitat pública. El mes de novembre,  les empreses implicades (Alpesa, Vilber, Calviga) i el regidor Josep Llácer es reunien amb Antoni Marzo, director general de Medi Natural i Avaluació del Paisatge de la Generalitat per impulsar l'informe d'avaluació ambiental.

 

El desembre del 2018, a l'Ajuntament se celebrava una reunió amb la Directora General d’Indústria i Energia, Maria Empar Martínez Bonafé, on estaven el regidor Josep Llàcer i els propietaris de les empreses del polígon, Antonio i Sergio Altur per Alpesa, Paco Vila per Vilber, el representant de l’agent urbanitzador Calviga. La Direcció General d’Indústria i Energia es comprometia aprova el projecte de manera immediata.


Reunió amb la directora general d'Indústria a l'Ajuntament de Tavernes


El desembre del 2019, a l'Ajuntament de Tavernes té lloc una reunió dels implicats en l'electrificació del Golfo amb el regidor Josep Llàcer per concretar l'execució del projecte després de canviar una part del traçat aeri i convertir-la en soterrada.

Anys 2021-2022

Després de completar tots els tràmits administratius, expedients i informes  a finals de juny del 2020, Iberdrola i l'empresa urbanitzadora Calviga firmaven l'acta de replanteig que facilitava el mes de setembre l'inici de les obres d'electrificació del sector "El Golfo".

L'acabament de les obres ha estat una gran millora per Tavernes, el bon fruit aconseguit amb les gestions i esforç desenvolupats des del 2015 per l'ex-alcalde Jordi Joan i sempre al seu costat el regidor d'Obres Josep Llàcer, del govern de Compromís, essent la persona que en tot moment ha participat en totes les gestions, siga amb l'Administració o amb les empreses implicades.

Continuarà en una segona part