L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

divendres, 3 de febrer del 2023

Tavernes s'oposa a la modificació del domini marítimo-terrestre del Ministeri de Transició Ecològica

Litoral de la Goleta


L’Ajuntament de Tavernes ha fet publica la seua oposició a una possible modificació de la delimitació del Domini Públic Marítim i Terrestre (DPMT) en les platges de Tavernes que puga afectar als habitatges del litoral valler, tot i estar construïdes de forma legal.

Ahir mateix, el Ministeri de Transició Ecològica que dirigeix la socialista Teresa Ribera, va fer pública la contractació d’estudis tècnics relatius als béns del DPMT sobre la variació del nivell del mar, i sobreelevació per trencament de l’onatge, amb la finalitat de determinar la demanialitat de terrenys inclosos o a incloure en el DPMT en diferents platges de 9 municipis de la província de València, entre les quals es troba la platja de la Goleta de Tavernes.

 

Litoral de Tavernes
 

El consistori valler ha sol·licitat una reunió de forma urgent amb el Secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán Fernández, on es mostrarà el seu total desacord amb la possible modificació de la delimitació i tornarà a instar al Ministeri a que execute el projecte pilot d’esculls marins elaborat i estudiat per catedràtics de la Universitat Politècnica de València (UPV), per tal de protegir la costa de Tavernes.

L’alcalde de Tavernes, Sergi González, ha manifestat que “l’Ajuntament defensarà allà on calga els interessos dels nostres veïns i veïnes. Ja vam fer molt de soroll a Madrid, però sembla que de moment el Ministeri no vol escoltar les nostres demandes per solucionar el greu problema de les platges de Tavernes. No pararem fins que arriben les solucions definitives a la regressió de la costa vallera”.


 

El govern de Madrid, sord i mut davant les reivindicacions de Tavernes i dels demés pobles afectats

 
L’alcalde de Tavernes, Sergi González, i el primer tinent d’alcalde, Josep Llàcer, i candidat ara a l'alcaldia vallera, es van reunir temps arrere amb el rector José Esteban de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el president de les Corts Valencianes, Enric Morera i els catedràtics especialitzats en esculls regeneradors contra l'erosió de les platges Vicent Esteban Chapapría, Josep Serra i Josep Medina, que han dut a cap l'estudi sobre la situació del litoral a Tavernes.

 

L’Ajuntament vol implicar la Generalitat i es va oferir per executar un projecte pilot d’esculls marins artificials a les platges de Tavernes, els quals disminuirien la força dels corrents marins i frenarien la forta pèrdua de l’arena. Un projecte pilot que seria avalat per les Corts Valencianes i que pot servir no només per al litoral de Tavernes sinó al valencià i del Mediterrani en general.

 Després de la reunió, es va visitar el laboratori universitari de Ports i Costes per a veure de primera mà els avanços en aquest camp que desenvolupa l'equip investigador de la UPV, on cal dir que avui dia és tot un referent mundial en solucions d'esculls marins. I aquestes solucions es creu que podrien implantar-se a les platges de Tavernes com a projecte d’investigació per a trobar una solució global a tota la costa mediterrània.
 
 
 

Aquest plantejament inicial haurà de ser autoritzat pel Ministeri de Transició Ecològica i la Demarcació de Costes, els dos organismes competents en la protecció de la costa, però sembla ser que el govern de Madrid (PSOE-UP) no està per la tasca, i fa oïdes sordes a aquest projecte, com ha fet de totes les peticions que el govern de Compromís li ha fet els darrers anys per instal·lar malles geotèxtils que retinguen l'arena. 
 
Mentrestant el Ministeri de Transició Ecològica de la ministra Teresa Ribera (PSOE) respon que liciten la redacció d'un possible projecte i bla bla bla, però passa el temps i les solucions des de Madrid, que és el responsable i per tant qui les pot aprovar, ni arriben ni en veiem cap, només amenaces com aquesta de nova delimitació de domini marítimo-terrestre.