L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dijous, 9 de febrer del 2023

Les Corts Valencianes avalen l´ús d'esculls artificials i malles geotèxtils, segons el dictamen de la comissió de prevenció de riscos dels temporals


La “Comissió Especial d’Estudi de les mesures de prevenció dels riscos derivats dels forts temporals” ha avalat l’ús de malles geotèxtils i esculls artificials com a mitjà per a retindre l’arena de les platges i evitar siguen arrossegades pels temporals. El dictamen presentat a les Corts Valencianes i aprovat en una passada sessió lleva valor a les aportacions reiterades d’arena, perquè se la torna a emportar el següent temporal i, a més del gran cost econòmic, acaben perjudicant les praderies de posidònia.

El regidor d’Obres Públiques, Josep Llácer, de Compromís, a qui hem preguntat per aquest dictamen, ha expressat la seua satisfacció perquè les conclusions fetes públiques “suposen un recolzament de les tesis que des de fa anys Compromís defensa i exigeix des del govern de Tavernes”.  

 

 

 

 

De fet, com ací hem publicat, Llàcer com a responsable d'Obres i Urbanisme ha presentat la petició en distintes ocasions a Costes, com també va fer arribar la petició al Senat d'Espanya mitjançant pregunta i petició del senador de Compromís Carles Mulet, fins ara sense cap resposta positiva - ni negativa- primer del govern de M. Rajoy (PP) ni ara del govern de Pedro Sánchez (PSOE) i el seu ministeri de Transició Ecològica. (vore document anterior. Clicar damunt per engrandir)

 

Josep Llácer ha remarcat que aquesta Comissió Especial, talment com Tavernes ha exigit a la Demarcació de Costes en les últimes legislatures, diu en l’informe que “les malles geotèxtils s’han de tindre en compte com a una solució raonable, i així ho consideren els experts, com a manera de reduir l’energia i els efectes de les onades dels temporals”.

 

 

 

 

 

Ací el regidor de Compromís ens recordava que aquestes malles geotèxtils actuen com a esculls artificials subterranis paral·lels a la costa i a baixa profunditat amb la qual cosa impedeixen que l’arena desaparega arrossegada pels temporals i es facilita la conservació i regeneració del fons marí, en estar basats en processos naturals. “Es una mesura que venim reclamant a Costes perquè l’experimente en la costa vallera i puga servir després per a la resta del litoral valencià”.

 

Recordem que eixa solució ja va ser avalada en les reunions d’estudi que Llàcer i l’alcalde valler, Sergi Gonzàlez, van mantindre  amb el rector José Esteban de la Universitat Politècnica de València (UPV), el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, i els catedràtics especialitzats en esculls regeneradors contra l'erosió de les platges Vicent Esteban Chapapría, Josep Serra i Josep Medina, que han dut a cap l'estudi sobre la situació del litoral a Tavernes (foto anterior).

 

 

 

                                                                              Escull artificial

 

L’informe és igualment clar quan afirma que infraestructures com espigons, esculleres o dics s’han d’evitar el màxim possible perquè desvien els fluxos i impedeixen el transit naturals dels sediments. L’informe assenyala, com és conegut, que els efectes negatius es noten en les zones que hi ha al sud d’aquestes infraestructures. Al respecte textualment s’indica “que les infraestructures portuàries en les nostres costes tenen incidència en el sud”.

 

Aquest dictamen de les Corts Valencianes assenyala que si s’ha de protegir habitatge o alguna altra infraestructura dels embats dels temporals marítims caldria anar alternatives com les denominades “tablestaques”, de manera temporal o permanent.

 

 

L’escrit posa en valor el paper de les praderies de posidònia i les arribades a la costa, que han de ser protegits i on tots hem de prendre consciència que la seua presència actua com a matalàs i barrera de protecció . I així ho indica la guia de la UE en la neteja de platges , que avisa de la importància de deixar una capa de "Posidonia oceànica",  d’uns 10 cm d’espessor, per limitar la pèrdua d’arena del litoral. Precisament tot el contrari del que vegades llegim: es demana la seua neteja immediata en hivern per considerar que embruten les platges.

 

L’elaboració d’aquest Informe és el fruit de la compareixença de 72 persones (polítics municipals, tècnics, enginyers i arquitectes, professors i catedràtics d’universitats, representants d’associacions veïnals i ecològiques, etc) al llarg de 16 sessions de treballs en les Corts Valencianes.

Elaboració pròpia 

Més informació: https://lacotorradelavall.blogspot.com/2023/01/manifestacio-madrid-el-dia-21-iii-els-9.html