L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dissabte, 11 de febrer del 2023

La Goleta afectada pels estudis d'una nova delimitació del domini maritimo-terrestre que modificaria les propietats.

 

 

El govern de Madrid, a través del seu Ministeri per a la Transició Ecològica, vol una nova delimitació del Domini Públic Marítim i Terrestre (DPMT) i els estudis previs es faran en deu platges valencianes, entre les quals es troba “la Goleta” de Tavernes. Tal com vam publicar fa uns dies, el ministeri que dirigeix la socialista Teresa Ribera, havia fet pública la contractació d’estudis tècnics relatius al nou DPMT

Els estudis encarregats a l’empresa Tragsatec han d'assenyalar la variació del nivell de la mar i la sobreelevació pel trencament de les ones contra les platges, tot amb l'objectiu de revisar les partions actuals. La mesura que impulsa el govern del PSOE de P. Sánchez afectarà propietats privades i municipals en uns trams totals de 10 km,  dels quals poc més de 0'5 km corresponen a la Goleta, mentre a la resta de la Safor-Valldigna s'analitzaren zones com la desembocadura del Vaca, a Xeraco, o la platja de Bellreguard.

 

DMPT a la platja de la Goleta

 

La premsa se n'ha fet ressò de la idea del govern de Madrid i ja indica que la nova delimitació haurà d'incloure com a ribera de la mar els terrenys que s'inunden per l'acció de la mar, o siga que el nou limite de la partió es fixara en la línia on afecten les marees o arriben les ones de la mar en els temporals.

Davant d'això, les accions que contemplen els partits de Tavernes.

Compromís ha expressat clarament la seua postura en un comunicat i nota de premsa, a més d’haver emprés accions institucionals en ser el partit que disposa de la alcaldia i ser majoritari a l'Ajuntament.

Compromís Tavernes  ha manifestat que s'oposa a la mesura del govern del PSOE de l'estat i, després de la seua participació en la manifestació a Madrid en contra d'aquesta nova delimitació, va afirmar que “defensarem fins on calga els interessos dels nostres veïns i veïnes”. 


 
Compromís ha fet també un pas endavant i s'ha dirigit al Secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán Fernández, per mostrar-li el seu rebuig i total desacord per la modificació de la delimitació costera. També li ha demanat una reunió urgent mentre ha tornat a sol·licitat al Ministeri per a la Transició Ecològica que a les nostres platges s'execute el projecte pilot d’esculls marins elaborat i estudiat per catedràtics de la Universitat Politècnica de València (UPV), per tal de protegir la costa de Tavernes.

Igualment va estar present L'Esquerra de Tavernes  en la manifestació a Madrid. L'actual grup municipal també ha recolzat sempre les reivindicacions i defensa de la platja.

També el PP s'ha posicionat ara per ara en contra de la nova DPMT i també va participar en la manifestació de Madrid. Aquest partit és ara en l'oposició a Tavernes i a Madrid i ha estat molt crític amb el PSOE els darrers anys.

Una postura que contrasta amb la mantinguda durant els anys de govern de M. Rajoy (PP) a Madrid (2011-2018), quan malgrat el problema que ja existia a les nostres platges, no va moure un dit per a donar suport a les reivindicacions del govern local de Compromís, ni tampoc va exigir al seu govern a Madrid cap solució per a les nostres platges. Per tant confiem que, davant un hipotètic canvi en el govern de l'estat i amb Feijoo de president, mantinguen eixa postura de no callar i reivindicar les solucions que ens calen.

L'actual grup municipal de Ciudadanos també hi va participar en la manifestació de Madrid

 


Els estudis per a la nova delimitació de DPMT

Les previsions són que el document estudie l'onatge, quina és la situació i quina exposició té la costa davant els temporals, al mateix temps que calcula la màxima altura d'ones i en que direcció xoquen contra la platja. Els estudis s'hauran de basar en els registres històrics i les dades d'altura d'ona de les boies dels ports, al mateix temps de tindre en compte els registres visuals i instrumentals.