L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dijous, 23 de febrer del 2023

INFORME 1a PART: El Govern de Madrid ara diu que traurà en breu a exposició pública les obres d'estabilització de les platges de Tavernes i Brosquil

 

Les preguntes del senador de Compromís, Carles Mulet, el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán,  van servir per saber que entre aquest mes i març eixirà a exposició pública la solució triada per a regenerar les platges del Brosquil i la Goleta, a Cullera i Tavernes respectivament. 

També es va anunciar en el Senat que s’han adjudicat les obres d’estabilització de la platja de les Marines en la localitat de Nules (Castelló), que comptaran amb un pressupost de prop de 4,1 milions d’euros i un termini d’execució de 12 mesos. 

 

Com que coneixem l'actuació a Nules, l'anunci del secretari d'Estat de Medi Ambient posa el focus d'atenció sobre el tipus d'actuació que es pot fer a Tavernes i el Brosquil, tot i que pensem que no canviarà massa respecte al de Nules, on  la solució adoptada compren tres actuacions: 1) d’una banda, es projecta la prolongació de quatre espigons; 2) es preveu l’aportació de 100.000 metres cúbics de grava fina externa, així com una recirculació de 60.000 metres cúbics més d’àrid i 3) es projecta la generació d’uns 1.000 metres quadrats de zona dunar.

La regressió del litoral valencià provocada per la urbanització massiva en els sistemes dunars, la falta d’aportació de sediments dels rius, les barreres que suposen els ports i el canvi climàtic han posat nombroses platges del País Valencià a la vora de la desaparició. Una situació que obliga el Ministeri de Transició Ecològica, a través de la Demarcació de Costes, a fer actuacions urgents principalment en forma d’aportacions d’arena o construcció d’espigons, segons els casos i localitats. 

 

Espigó del Xúquer: al nord es forma un gran arenal, al sud les platges desapareixen

 

La licitació del projecte

La Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i la Mar conjuntament amb la Demarcació de Costas de València van publicar a finals de l'any 2021 la licitació de la “Redacció del projecte per a la regeneració de la platja del Brosquil Sud i la platja de la Goleta”, en els termes municipals de Cullera i Tavernes respectivament. El tram afectat pel projecte s'estén des de la zona nord d’esculleres del Brosquil fins a la denominada “gola” de Tavernes, amb una longitud aproximada de 2.100 metres.

 

 

 

El document explicava la problemàtica del tram, i confirmava que la sedimentació natural de la mar, que es produeix en sentit nord-sud, va ser afectada per la construcció en els anys 50, y posterior ampliació en els anys 80, dels espigons de la desembocadura del Xúquer.

Els espigons van interrompre la dinàmica litoral natural i causaren un dèficit de sedimentació d’arena les platges situades al sud, amb l’erosió de platges que va continuar fins a la Goleta i amenaça ara la Platja de Tavernes.

Un altre factor que s’indica ha influït en l'estat de les platges són les obres de regulació del Xúquer, que eliminaren l'aportació de sediments del riu a les platges, sumant-se als efectes perjudicials derivats d'interrupció de la dinàmica litoral esmentada.

D'aquesta situació, indica el document, naix la necessitat d'una actuació que aporte sediments al sistema litoral, amb la finalitat d'establir un equilibri futur en aquest tram de costa.

En una pròxima 2a PART ens centrarem en l'objecte del contracte, i aspectes com la situació del tram de costa, impacte ambiental, terminis execució...