L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dimarts, 10 de gener del 2023

Una tradició que anem recuperant: Actes dedicats a Sant Antoni el pròxim cap de setmana

 

Els actes festius que Tavernes celebra en honor a Sant Antoni del Porquet  impliquen que a poc a poc anem recuperant una tradició (al final expliquem com eren els anys 1940-1950 del segle passat)  i enguany tindran lloc el pròxim cap de setmana organitzats per la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat, l’Associació d’Amics del Cavall de la Valldigna, el Club Hípico Pataco i compten amb la col·laboració del Grup de Balls Populars La Vall de Tavernes i el patrocini de l’Ajuntament de Tavernes.

Els actes se celebraran al llarg del dissabte i diumenge amb dos esdeveniments principals: la crema del pi el dissabte a partir de les 20'30 hores en el carrer Metge Paco Valiente i la benedicció d'animals al Passeig Colom. No obstant cal indicar que eixe dissabte, i previ a l'encesa de la foguera hi ha una benedicció dels cavalls  amb cercavila pel Passeig Colom.
 

Podeu consultar la programació completa al cartell de dalt. 

Actes del dissabte dia 14

16:30 hores: Exhibició del club d'hípica Pataco al carrer Marjaletes (rodona del Passeig Colom)

17:30 hores: Fira de Sant Antoni i castells unflables en la plaça del poliesportiu

18 hores: Benedicció de cavalls i cercavila Passeig Colom

20'30 hores: la crema del pi en el carrer Metge Paco Valiente 

22 hores: Sopar al Club de Tenis

Actes del diumenge dia 15

11 hores:  Missa a Sant Antoni en Sant Pere

12 hores: Cercavila al carrer Sant Antoni i dansada amb els balls populars

13 hores: Benedicció d'animals al Passeig Colom 

 

Benedicció dels animals abans dels anys de pandèmia


Temps era temps, i en fa molt de temps: La celebració en la dècada dels 1940-1950
 
La celebració de Sant Antoni a Tavernes no era com ara, i fa anys, molts anys, era un dia festiu i tot Tavernes es bolcava en la celebració. Els actes començaven amb la missa major, a la qual acudia una gentada atreta per la devoció al sant i per la bona fama que tenien els predicadors escollits perquè desgranaren des de la trona les virtuts del sant.La cerimònia de la benedicció tenia lloc acabada la missa, a la qual tothom hi acudia amb els animals domèstics, alhora que arreplega el pa benet i oferia una almoina al sant. 

La benedicció se celebrava davant de l’església de Sant Pere (no hi havia la parròquia de Sant Josep) i durava hores i hores, fins més enllà del dinar. Hem tingut notícies que, era tal la gentada que hi acudia, que en algunes ocasions es va celebrar a la Plaça Major i fins i tot al Passeig per facilitar-hi la presència dels vallers.
 
 
Processó de Sant Antoni 2022
 
 
També era costum que els rossins i les haques desfilaren davant el sant amb les seus millors gales de festa. La cavalcada era coneguda pels vallers com les corredories i solia continuar a la vesprada en forma de corregudes, de vegades desenfrenades, en un circuit que seguia els carrers Sant Roc, Roser, Empedrat, Església i Plaça de l’Església. Genet i cavall formaven un tot en les veloces corregudes, no exemptes de perill, demanant la protecció i la benedicció del sant. D’altres vegades foren els carros dels llauradors, preparats i arranjats en perfectes carrosses, qui desfilaren pels carrers de la ciutat arrossegats pels cavalls. 

Les dues confraries existents a la població, la dels rossiners i la dels bovers, col·laboraven en l’organització de la festa i en l’obtenció de fons per sufragar les despeses. Els actes que Tavernes dedicava a Sant Antoni acabaven amb una processó general pels carrers de la població.
 
Elaboració pròpia