L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dissabte, 14 de gener del 2023

Mal oratge, vent i neu en el nostre territori per la Setmana dels Barbuts

 

Estem dins de la Setmana dels Barbuts,  coneguda a nivell popular per ser la més freda de tot l’hivern. I és que quan no hi havia els aparells actuals de previsió i mesura de l'oratge, el fred quedava unit als dies de sant Pau Ermità (15 de gener), sant Maur Abat (16 de gener) i sant Antoni Abat (17 de gener) tot i que s'inclou en la Setmana dels Barbuts, per davant, sant Hilari (13 de gener) i, per darrere, sant Fructuós i sant Vicent Màrtir (21 i 22 de gener respectivament). I el nom de Setmana dels Barbuts és per la barba llarga i espessa que sembla que duien i que s’associa a la neu i el fred.

Enguany, segons el calendari, correspon majoritàriament a la setmana del 16 al 22 de gener que compren la majoria de sants i, segons els grans models de l'oratge, el fred i la neu estaran presents la setmana vinent.

 

 

El model centreeuropeu (ECMWF) deixa vore que la Setmana dels Barbuts inicia el canvi de temps a partir de demà diumenge, dia 15, i dilluns,  dia 16,  amb una baixada del  termòmetre per l’entrada del vent del nord i el nord-oest, que afectarà tant a la temperatura màxima com a la mínima; una màxima entre els 12 i els 15 graus en bona part de la setmana i la mínima de 5 fins al 9 graus, és a dir,  un ambient com pertoca a l'hivern.

El canvi es produirà després del pas del front d'aire fred que s'espera demà diumenge i que duran a temperatures sota zero en amples zones del nostre territori el dimecres i dijous. Dimarts sembla ser que hi haurà un repunt de les temperatures i vent garantit, especialment intens i generalitzat.

 

Estem pendents d'una major informació per informar del que sembla serà la primera onada de fred de l'hivern. Mentrestant, us recordem uns quants refranys i dites de la Setmana dels Barbuts.

  • Per Sant Antoni fa un fred del dimoni.
  • Quan venen els tres barbuts —sant Pau Ermità, sant Maur i sant Antoni Abat— venen els freds cascarruts.
  • Entre Sant Antoni i Sant Sebastià, més fred que entre tot l’any fa.
  • Sant Antoni del porquet és el primer sant del fred.
  • Per Sant Antoni de gener penja el perdigot on et vinga bé i, si no vol cantar, penja’l per Sant Sebastià.
  • Si ix amb barba serà sant Antoni i si ho fa amb cua serà el dimoni.
  • Per la Setmana dels Barbuts governen els tres germans: tos, mocs i amagamans.
  • La Setmana dels Barbuts, setmana d’esternuts.